СУБОТА, 16. 3. 2024 - 16:49

Извор: TВ ХРАМ

Најава - „Мартовски погром, злочин који је награђен" - Недеља, 17. март у 20.30 часова

Две деценије је прошло од Мартовског погрома на Косову и Метохији. У насиљу над Србима на очиглед међународне заједнице и целог света учествовало је више од 50.000 Албанаца. Подстрекачи и главни организатори до данас нису пронађени и процесуирани. Оно што посебно брине је што и даље нема нових детаља о целом догађају.

Живојин Ракочевић

О 17. и 18. марту 2004. године када су горели векови. Новинар Андрија Игић на 18. годишњицу погрома је написао: „Шездесетак сати "високог напона" на Косову окончано је пошто је НАТО упутио појачања предвођена командантом јужног крила те Алијансе, адмиралом Грегоријем Џонсоном. Званични број жртава из извештаја Унмика, који су Уједињене нације објавиле априла 2004. године, је деветнаест. Ван извештаја остало је неколико неидентификованих тела из приштинске мртвачнице. Према новијим извештајима, укупно је страдало 27 особа, 15 Албанаца и 12 Срба.

Око 1000 људи је рањено и повређено, уништено је више од 900 кућа, више од 4000 Срба је протерано, 6 градова и 9 села етнички је очишћено. Православни манастири и цркве, њих 35 је опљачкано, девастирано, спаљено и уништено. Повод злочину који се одиграо у марту 2004. године била је измишљена изјава Халита Баранија, челника локалне подружнице косовског „Одбора за заштиту људских права и слобода", који је за несрећни случај од 16. марта, када су се у Ибру удавила тројица албанских дечака оптужио Србе из села Зупче. Ово је изазвало бес међу косовским Албанцима које су додатно распиривали медији ширећи дезинформације о целом догађају. Ни извештај међународног тужиоца у Косовској Митровици Питера Тинслија, начињеном одмах после утапања албанских дечака у коме се недвосмислено истиче како је реч о несрећном случају и како на то никако нису утицали Срби, није помогао да се ситуација умири.

Скоро 19.000 припадника Кфора, ангажованих да смире нереде, није било у стању да заузда ситуацију. Кроз историју и данас значај Српске Православне Цркве за опстанак српског народа свуда где он живи, а посебно на Косову и Метохији је немерљив. И у догађају који је претходио 17. марту 2004. године, НАТО агресији на СР Југославију прекршена су сва међународна правила и норме. То је данас тема која је отворила многа светска питања, углавном без одговора.


Гости: Живојин Ракочевић, књижевник и новинар, Горан Радовановић, редитељ, Никола Васић, хуманитарна организација "Косовско Поморавље", Јован Зафировић, сатиричар.
Фотографије: Живојин Ракочевић
Камера: Миодраг Мићић, Небојиша Мишевић, Бојан Ћирковић
Монтажа: Марија Миланов
Аутор: Сава Самарџић


Време емитовања: Недеља, 17. март 2024. године, 20.30 минута
 

Живојин Ракочевић
Живојин Ракочевић
Живојин Ракочевић
Живојин Ракочевић
Живојин Ракочевић
Живојин Ракочевић
Живојин Ракочевић
Живојин Ракочевић
Живојин Ракочевић

Повезане вести

Најаве емисија