СУБОТА, 24. 2. 2024 - 13:36

Извор: ТВ Храм

Свети Симеон Немања и српска уметност - Недеља 25.2 у 21.15 часова

Име великог жупана Стефана Немање, у монаштву Симеона, је кроз векове поштовано, слављено и уткано у српску уметност на више начина. Његову владавину обележила је градња монументалних задужбина, како по концепцији и димензијама, тако и по материјалу, али и појава стила у сакралној архитектури, који се назива рашким стилом. Тада настају и фреске блиставих уметничких вредности, које представљају врхунац остварења у светским размерама. Његова гробна црква у манастиру Студеници, послужила је као узор многим владарима из лозе Немањића.

ТВ Храм

Лик Симеона Немање је још за његовог живота сликан на ктиторским композицијама, а после упокојења су настале и бројне иконе са ликом овог светитеља.

Осликавање њему посвећених параклиса, донело је нову иконографију. Ту су представљене разне сцене из Немањиног живота. Најчешће је сликан као монах, понекад носећи владарски венац око главе, што је указивало на подвиг одрицања од власти. Често је на иконама сликан заједно са сином Савом, као творци српске државотворности и верске аутокефалности. На тај начин је представљана династичка идеја легитимитета и заштита српског народа, а указивало се и на узор вере. Лик Светог Симеона се нашао и на предметима примењене уметности, књигама, а 18. век је донео и занимљиве представе на графичким листовима, који су омогућили ширење култа овог светитеља.

Све оно што је Стефан Немања учинио током свог живота и данас представља основ нашег националног бића. Стварање независне државе и цркве, очување православља, идентитета и језика, градња монументалних грађевина изузетне уметничке вредности представља непресушан извор инспирације уметницима, али и обичном човеку.

Стално се враћамо његовој личности, његовом раду, делу и подвигу, враћамо се човеку који је ходио путем, који води у живот вечни.

Емисија је на програму у недељу, 25. фебруара у 21.15 часова.

Аутор емисије: Сњежана Орловић
Текст читала: Драгана Кауцки
Монтажа: Марија Миланов

Повезане вести

Најаве емисија