НЕДЕЉА, 17. 9. 2023 - 16:55

Извор: ТВ ХРАМ

Најава - „Приче из незаборава" – „Имајмо и дарујмо љубав", протојереј-ставрофор Рашко Радовић - Недеља, 17.9. у 20.30 часова

У књизи „Охридски пролог" Светог владике Николаја пише: „Свети Анастасије Синасјки учи: 'Свакоме хришћанину даје се од Бога ангел да га чува целога живота (осим ако га неко злим делима не прогна). Но као што дим прогони пчеле, и зли смрад голубове, тако и чувара живота нашега, ангела, удаљују од нас греси наши: пијанство, блуђење, гнев и остало... Сваког верног човека ангел наставља сваком добром делу, док демони упињу се да саблазне верне и лише их царства небеског..' Да су ангели близу људи и да се старају за људе, о томе сведочи цело Свето Писмо, а нарочито Нови Завет. Осим тога постоје у православној цркви безбројна предања светих људи и жена, која сведоче ово што свети Анастасије тврди наиме: да свакога од нас у овом животу прати благи и моћни весник Божји, војник Цара небеског, ангел светлости. Ко, осим луда, одгони доброг пријатеља од себе? Ваистину, само лудаци и крајње незналице, одгоне греховима својим своје најбоље пријатеље, своје ангеле хранитеље.

ТВ Храм

Град Трст је од старине најзначајнији град за Србе у Италији. Одмах по доласку настојали су да саграде Божији дом и учине живот најсличнијим своме завичају одакле су дошли. Који је тада био у рукама туђина. У цркви Светог Спиридона Чудотворца у Трсту са протојерејем-ставроформ Рашком Радовићем разговарали смо о историји храма, животу верног народа и потреби да љубимо ближњег свога као самога себе."


Аутор и водитељ: Сава Самарџић, историчар
Сниматељ: Миодраг Мићић
 

ТВ Храм

Повезане вести

Најаве емисија