ПЕТАК, 1. 9. 2023 - 19:47

Извор: TВ Храм

Сликар свештеномученик Рафаило Момчиловић - Субота, 2.9. у 20.20 часова

Емисија је на програму у суботу, 2. септембра у 20.20 часова.

ТВ Храм

Игуман Рафаило Момчиловић (1875-1941) један је од најзначајнијих делатника српске религиозне уметности новијег доба, иза ког су остала дела трајне вредности. За 40 година професионалне сликарске активности насликао је преко стотину икона на иконостасима и више од 40 појединачних, углавном целивајућих, али и славских икона.

Био је ђак Прве цртачке школе Кирила Кутлика у Београду, а потом је школовање наставио у Русији и Италији. Његове слике световног карактера, издвајају га и као врсног импресионисту, а одликују се индивидуалним стилским изразом и особеним сензибилитетом. Излагао је на бројним колективним изложбама у земљи и иностранству.

Данас се његови радови чувају по црквама, манастирима, музејима и приватним колекцијама.
Рафаило Мочиловић спада у ред наших уметника, који се сврставају међу најтрагичније личности у европској историји уметности. Његов стваралачки рад прекинуо је Други светски рат, када су га на месту игумана манастира Шишатовца, ухапсиле усташе и отпремиле у логор у Славонској Пожеги. Преминуо је од последица злостављања у најтежим мукама 3. септембра 1941. године. Овај датум узет је за дан његовог помена. Свети архијерејски сабор Српске православне цркве, 1999. године прогласио је игумана Рафаила за светог и унет је у Именослов Српске цркве, а као свештеномученик
канонизован је 2000. године.

Аутор емисије: Сњежана Орловић
Монтажа: Марија Миланов
Текст читала: Драгана Кауцки

Повезане вести

Најаве емисија