НЕДЕЉА, 4. 6. 2023 - 15:08

Извор: ТВ ХРАМ

Најава - „Приче из незаборава" – „Отворимо душу своју Господу", презвитер Станко Лакетић, Саборна Црква Светог Николаја, Сремски Карловци - Недеља, 04.06. у 20.30 часова

У књизи „Сузе за свет", старац Јефрем Филотејски и Аризонски је записао: „Чедо моје, пишеш ми о свом телесном рату. Знај да он происходи из гордости. Према томе, требало би да се смириш и да научиш да ћемо, уколико нас благодат напусти, пасти и постати призор достојан сажаљења. Унизи и прекоревај самога себе, преклињи Пресвету Богородицу да ти подари дух смирења, како би спознао и осетио да си ништа, нула. Наш Исус каже: 'Без мене не можеш чинити ништа.' Од искушења које дође на тебе научи како човек пада и колико ниско може пасти. Постоје чак и гори падови за оне који су у већој мери обузети гордошћу. Не жалости се: то је искушење, и проћи ће. Бог допушта да се ствари догоде због наше користи, како бисмо кроз искушења постали мудри. Буди трпељив и одважан! Имај храбрости: проћи ће! То је олуја, и на овај начин одстраниће сву нечистоћу која се наталожила током претходног затишја."

ТВ Храм

У духовном и историјском средишту српског народа, Сремским Карловцима, презвитер Станко Лакетић, говорио нам је о историји храма Светог оца Николаја и његовом значају од настанка до дана данашњега. Свети Силуам Атонски је рекао: „Људи се не уче смирењу и због своје гордости не могу да приме благодат Светог Духа. Због тога страда цео свет. Када би људи познали Господа и како је Он милостив, смирен и кротак, за трен ока би се изменио читав свет и у свима би владала велика радост и љубав. Милостиви Господ нам је дао покајање којим се све исправља. Покајањем задобијамо опроштај грехова. Због покајања долази благодат Светог Духа и ми упознајемо Бога. Ако је ко изгубио благодат и мучи се, нека се покаје и Господ ће му дати Свој мир. Ако народ или држава страдају, нека се покају и Бог ће све уредити." 

ТВ Храм

Сликар српске историје, Паја Јовановић заслужан је за настанак бројних сцена које нам помажу да макар мало погледамо у српску прошлост у њене трагичне и славне дане које нико пре њега није на такав начин осликао. Завршимо емисију речима Светог Нектарија Егинског који је рекао: „Пост, бдење и молитва саме од себе не доносе жељене плодове, зато што оне нису циљ нашег живота; представљају само средства за постизање циља. Украсите ваше светиљке врлинама. Борите се да одбаците страсти душе. Очистите срце ваше од сваке нечистоте и држите га чисто, да би дошао и уселио се у вас Господ; да би вас испунио Свети Дух својим божанским дровима. Децо моја љубљена, сав ваш труд и брига да су у томе. То да буде циљ и тежња незаустављива. За то сва ваша молитва Богу. Тражите свакодневно Господа, али унутра у срцу." 


Недеља, 4. јун 2023. године од 20:30 часова


Аутор и водитељ: Сава Самарџић, историчар
Сниматељ: Миодраг Мићић
 

ТВ Храм

Повезане вести

Најаве емисија