НЕДЕЉА, 19. 3. 2023 - 10:15

Извор: TВ Храм

„Мушутиште, мера страдања српског – одлучни да остану“ - Недеља 19. март у 20.30 часова

Свети владика Николај Велимировић је рекао: „Кроз очи сваког човека милион његових предака гледају у тебе. Пази! Кроз уста сваког човека милион његових предака говори. Ослушни!“ Српски народ је у 20. веку у ратовима изгубио више од три милиона људи. У ратовима деведесетих година око милион Срба напустило је своја вековна огњишта. На делу је ревизија историје у којој треба овај страдални народ оптужити за некакве злочине учињене на простору бивше Југославије. Актуелни су ратови за прошлост, када многи модерни теоретичари ратовања сматрају да се начин ратовања мења јер се поред техничких могућности нове борбе воде у свести популације којој треба 'убити' жељу за отпором.

Архив

У метохијском селу Мушутишту у општини Сува Река српски народ је опстајао кроз историју. Зидао је своје светиње и водио рачуна о њима. У временима добрим и у временима злим. Након НАТО агресије на СР Југославију 1999. године и повлачења српских војних и безбедоносних снага под налетом албанских терориста и незаштићени од међународних снага КФОР-а многи Срби напустили су своја вековна огњишта. Њихове куће су спаљене и уништене. Српске светиње су све до једне миниране и срушене. Ово је први такав пример био на Косову и Метохији све док такав вид „борбе“ са својим дојучерашњим комшијама Албанци нису пренели на друге делове у којима су живели Срби. 

Подржани пројектом од стране Министарства правде – Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама, Телевизија „Храм“ је током лета и јесени 2022. године урадила документарни филм „Мушутиште, мера страдања српског“, где је у разговору са некадашњим мештанима села, духовним пастирима и стручњацима из области историје уметности направљена ретроспектива живота у овом селу вредних и честитих сељака. Уосталом каква су била сва српска села на Косову и Метохији до ратних дешавања 1999. године која су нажалост сада напуштена и у којима нема више Срба. Значај овог својеврсног видео истраживања лежи у чињеници да је злочин над Србима, духовном и историјском наслеђу, отимачина и паљење комшијских кућа у селу Мушутишту, пример страдања свих српских средина на многострадалном Косову и Метохији, с тим што је овде по први пут то учињено систематски. Нажалост, и данас, скоро четврт века касније, дојучерашње комшије Албанци барикадама и протестима спречавају окупљања мештана на згаришту манастира Свете Тројице или цркве Богородице Одигитрије и других светиња, посећивање гробља, спаљених домова.

Архив

Такође, занимљиво је подсећање да се преци Срба из Мушутишта нису тако понашали у време ослобођења Косова и Метохије 1912. године када су изашли пред своју браћу и ослободиоце и замолили их да чувају куће својих комшија Албанаца што су они и учинили. Снимање овог пројекта је било отежано и веома напетом ситуацијом која већ више месеци траје на Косову и Метохији и све већим притиском на опстанак који наш српски народ трпи. Уз Божију помоћ, наткриљени светињама села Мушутишта, благодарећи добрим људима успели смо да колико су то безбедоносне прилике омогућиле снимимо кадрове села како они данас изгледају, а користећи се архивским материјалом прикажемо како је све то некада стајало. Искреним изјавама мештана, стручном анализом научника који су се бавили историјом уметности српског средњег века настојали смо да што верније представимо историју села, његове обичаје, живот у последњој деценији 20. века.

Архив

Након филма који смо емитовали у децембру месецу направљен је и серијал емисија у коме учествују настојатељица манастира Свете Тројице до 1999. године данас игуманија манастира Подмалинско мати Катарина Вујасин, јереј у цркви Богородице Одигитрије до 1999. године, данас парох бабиномоски протојереј Александар Нашпалић, монах др Павле Кондић, управник Архива Митрополије црногорско-приморске, доцент др Драгана Павловић, историчар уметности, Филозофски факултет у Београду, мештани села Иван Михајловић, Горан Трифуновић и Драган Максимовић. Серијал је сниман на неколико локација у Београду, Шавнику, Подгорици, Будви и Бабином Мосту. Захваљујемо се свим мештанима села Мушутишта који су приложили своје фотографије и изводе из докумената и архиве администратору групе „Мушутиште форум“ Драгомиру Станисављевићу Живкином, Милану Михајловићу и Звездану Милошевићу. Посебну захвалност за помоћ у реализацији филма изражавамо Срђану Петровићу из Велике Хоче те колегама новинарима Ивану Миљковићу са портала „Ризница“ и Живојину Ракочевићу из магазина „Глас југа“.

У недељу, 19. марта 2023. године од 20:30 часова на Телевизији „Храм“ погледајте другу емисију документарног серијала „Мушутиште, мера страдања српског – одлучни да остану“.

Аутор: Сава Самарџић, историчар

Архив
Архив
Tekst potpisa

Повезане вести

Најаве емисија