ПЕТАК, 7. 10. 2022 - 09:44

Извор: ТВ Храм

Саборни храм Светог оца Николаја, Архиепископа мирликијског у Вуковару - Субота 8.10. у 21.30 часова

Вуковарски Саборни храм Светог Николаја, Архиепископа мирликијсог, са престолним празником Пренос моштију Светог оца Николаја главни је и највећи српски православни храм Архијерејског намесништва вуковарског, једног од четири намесништва Епархије осечкопољске и барањске Српске Православне Цркве. Изграђен је у барокном стилу, у периоду од 1733. до 1737. године. 

Из архива

Храм је изграђен на локацији старе цркве. Наиме, Великом сеобом Срба, 1690. године, број српског становништва у Вуковару је знатно повећан. Насељавали су се у старом делу града који се налази на десној обали реке Вуке. По доласку у Вуковар убрзо су саградили и цркву. У време ратних дешавања, у ноћи између 18. и 19. септембра 1991. године, активиран је експлозив на Саборној цркви Светог Николаја, што је довело до великих оштећења на цркви.

Срушен је горњи део звоника, кровна конструкција и свод. Унутрашњост цркве потпуно је демолирана и изгорела, али је подвигом свештеника Ђорђа Шијаковића добар део икона са иконостаса спашен и пренешен у Петроварадин, у Покрајински завод за заштиту споменика културе Војводине, где су обновљене. Богато израђени инвентар који је красио овај храм (дуборезни позлаћени иконостас, дуборезне певнице, тронови, столови, клупе) трајно је уништен.

Од страдања су сачуване 33 иконе са иконостаса, 20 малих целивајућих икона на дрвету, два Света Јеванђеља из 18. века и доња плоча Часне Трпезе са текстом из 1799. године. Захтевна грађевинска обнова је трајала у периоду од 2009. до 2014. године.

Из архива

Обнову храма у потпуности је финансирала Влада Републике Хрватске са израдом новог дурезног иконостаса. Атеље „Станишић“ из Сомбора израдио је, по старим, оригиналним нацртима, нове витраже за цркву Светог Николаја, који су постављени 2014. године. 

Самостални уметник Драган Шапоња из Колута по одобрењу и договору Покрајинског завода за заштиту споменика културе из Петроварадина и Конзерваторског одјела за заштиту културне баштине из Вуковара израдио је реплику иконостаса и преостали уништени мобилијар техником којом је некада израђен. Израду мобилијара: стасидије, тронове, певнице финансирала је Црквена Општина Вуковар са верним народом.

Светониколајвски храм, због своје архитектуре и раскошног инвентара уврштен је на листу споменика културе Министарства за заштиту кулутрне баштине Републике Хрватске. У склопу цркве је и седиште Српске православне Црквене општине Вуковар и Архијерејског намесништва вуковарског. Храм Светог оца Николаја једна је од најзначајнијих и најстаријих барокних грађевина српског народа северно од реке Саве. Поред осталог, његова физичка обнова утиче и на духовну обнову и живот преосталих православних Срба на овом подручју.

Време емитовања: Субота, 8. октобар 2022. године, од 21:30 часова

Аутор: Сава Самарџић
Сниматељ: Миодраг Мићић

Из архива
Из архива
Из архива
Из архива
Из архива
Из архива


 

Повезане вести

Најаве емисија