ПОНЕДЕЉАК, 9. 5. 2022 - 13:22

Извор: ТВ Храм

„Црква у пламену“ – „Свети свештеномученик Петар Дабробосански“ - Уторак 10.5. од 21:10 часова

„Ја сам народни пастир те ме веже дужност, где сам делио добро са народом, да исто тако и зло са народом подносим и поделим, и према томе мора се са народом судбина делити и остати на овом свету.“

„Господине, Ви се љуто варате. Ми нисмо за рат криви. Ми никога нисмо напали, али се немојте варати, ми се не дамо поубијати. Ми нисмо кап воде која се да прогутати, него народ, који има право на живот.“ - речи су Светог свептеномученика Петра Дабробосанског.

Архива

У овој години обележавамо пуних осам деценија од почетка Другог светског рата који је оставио бројне трагове на српском бићу. Број невиних жртава до данас није прецизно утврђен. Лицитира се цифрама. Свака жртва захтева своје име и презиме и начин на који је страдала. Да се не заборави. Да се не понови. Као и свим ранијим војним походима Српска православна црква била је прва на удару наших непријатеља. Црквени великодостојници, свештеници, монаси и монахиње заједно са народом подносили су све страхоте рата и настојали да својим делом у тим мрачним временима буду крмароши, заштитници, вођи. Због своје улоге  у великом броју су на најсвирепији начин убијени. Као опомена другима и путоказ какав их крај чека. Међутим, они су својим страдањем и били путоказ народу како се воли своје мило православље и како се воли своје српско име. Све ове познате чињенице су нас навеле на потребу да се као телевизија у нашој мери одужимо страдалима и наше гледаоце подсетимо на минуле догађаје и људе који су у њима нестали, али вечно живе у нашим молитвама и спомену.

Свети свештеномученик Петар Дабробосански све време свога живота борио се за хришћанство, живео за веру и страдао за православље. Његово место рођења знамо, место страдања до данас са сигурношћу није потврђено. Кроз његово мучеништво видимо житије стотине свештеника и монаха који се у судњем часу нису одрекли крста и Светосавља. Косовски завет очували су и пренели потоњим генерацијама да памте. О животу митрополита Петра Зимоњића разговарали смо у емисији са гостима: ђакон Будимир Кокотовић, директор Архива Српске Православне Цркве др Радован Пилиповић и историчар Музеја жртава геноцида у Београду, Мср Бојан Арбутина.

Уторак од 21:10 часова на каналу ТВ Храм.

Аутор серијала: Сава Самарџић, историчар

Архива
Архива

Повезане вести

Најаве емисија