ПОНЕДЕЉАК, 11. 4. 2022 - 09:57

Извор: ТВ Храм

„Црква у пламену“ – „Свети свештеномученик Сава Горњокарловачки“

Кроз очи сваког човека милион његових предака гледају у тебе. Пази! Кроз уста сваког човека милион његових предака говори. Ослушни!“ рекао је свети владика Николај Велимировић. У овој години обележавамо пуних осам деценија од почетка Другог светског рата који је оставио бројне трагове на српском бићу.

Архива

 Број невиних жртава до данас није прецизно утврђен. Лицитира се цифрама. Свака жртва захтева своје име и презиме и начин на који је страдала. Да се не заборави. Да се не понови. Као и свим ранијим војним походима Српска православна црква била је прва на удару наших непријатеља. Црквени великодостојници, свештеници, монаси и монахиње заједно са народом подносили су све страхоте рата и настојали да својим делом у тим мрачним временима буду крмароши, заштитници, вођи. Због своје улоге  у великом броју су на најсвирепији начин убијени. Као опомена другима и путоказ какав их крај чека. Међутим, они су својим страдањем и били путоказ народу како се воли своје мило православље и како се воли своје српско име. Све ове познате чињенице су нас навеле на потребу да се као телевизија у нашој мери одужимо страдалима и наше гледаоце подсетимо на минуле догађаје и људе који су у њима нестали, али вечно живе у нашим молитвама и спомену.

Свети свештеномученик Сава Горњокарловачки све време свога живота борио се за хришћанство, живео за веру и страдао за православље. Његово место рођења знамо, место страдања до данас са сигурношћу није потврђено. Кроз његово мучеништво видимо житије стотине свештеника и монаха који се у судњем часу нису одрекли крста и Светосавља. Косовски завет очували су и пренели потоњим генерацијама да памте. О животу епископа Саве Трлајића разговарали смо у емисији са гостима: ђакон Будимир Кокотовић и историчари Музеја жртава геноцида у Београду, Мср Бојан Арбутина и Мср Стефан Радојковић.

Уторак од 21:10 часова на каналу ТВ „Храм“.

Аутор серијала: Сава Самарџић, историчар

Архива
Архива
Архива

Повезане вести

Најаве емисија