ПЕТАК, 10. 12. 2021 - 10:19

Извор: ТВ Храм

Заволех лепоту дома Твога (Емисија 17) Фреске у доба краља Милутина (први део) - Субота 11.12. у 20.20. часова

Емисија је на програму у суботу, 11. децембра у 20.20 часова, и у репризном термину у недељу, 12. децембра у 16.50 часова.

TВ Храм

 

Почетком XIV века, када је краљ Милутин освојио нове територије, у српско сликарство продиру нови, византијски утицаји. У оквиру Ренесансе Палеолога стварали су и сликари Михаило и Евтихије, дворски сликари краља Милутина. Они сликају у Богородици Перивлепти у Охриду, Богородици Љевишкој, Цркви Светог Никите код Скопља, Цркви Светог Ђорђа у Старом Нагоричину, Краљевој цркви у Студеници, Грачаници и др. У њиховом раду види се спој монументалних облика сликарства претходног стољећа и нових иконографско-тематских садржаја. Програм сликарства у првим деценијама XIV века постао је опширан и зависан од читања на богослужењу. Интерпретације догађаја постају све сложеније, призори имају много учесника динамичних покрета, пластика фигура постаје јаче изражена, а простор дубљи. Мали формати композиција омогућавају сликање већег броја фресака.

Кроз историју српске црквене уметности води нас историчар уметности Сњежана Орловић са својим гостима, најзначајнијим именима из области историје уметности, историје, архитектуре, теологије, књижевности и музике.

У емисији учествују:

Душан Миловановић, историчар уметности

др Бојан Поповић

проф. др Оливер Томић, историчар уметности

Презвитер др Србољуб Убипариповић

Повезане вести

Најаве емисија