СУБОТА, 4. 12. 2021 - 08:01

Извор: TВ Храм

Приче из незаборава „Помогни кад можеш“, архимандрит Дамаскин - Субота 4.12. у 21.10 часова

Моравски стил градње цркава и манастира заменио је рашки и српско византијски. Оно што је красило аутентични стил градње настао у последњој фази слободне српске државе биле су мање грађевине богато украшене споља и прелепо осликане изнутра. На тај начин одајући приказ како је држава кнеза Лазара и његових наследника била организована.

ТВ Храм

Тешка времена турског ропства учинила су да унутрашњост бројних богомоља остану без фресака, али тамо где се сачувао макар и део  јасно нам потврђује сав раскош и лепоту. Живу слику све овога видимо у манастиру Наупаре. У наставку разговора са архимандритом Дамаскином који смо снимали током лета, пре почетка школске године сазнали смо више о духовном животу народа, њиховим потребама и питањима са којима му се јављају.

Шта их радује, шта их брине и зашто старешина манастира отац Дамаскин често каже: „Молимо се Господу Богу за нашу децу.“ Његова светост Патријарх српски Г. Порфирије је једном приликом рекао: „Вера отвара човека. Вера изгони сваки страх, сваку фрустрацију. Вера исцељује психичке наше болести и поремећаје, а има их свако од нас – безброј. Вера и нада у Господа, да је све у Његовој руци, да Он боље од нас зна шта и када је нама потребно. Бог никада не греши. Све што нам се дешава, дешава се по Његовој промисли, али не као што мисле неки други, у смислу судбине, него у смислу контекста и атмосфере – задатка у који нас Бог поставља да бисмо ми имали могућност да кроз молитву умножавамо своју веру, а све то да се украшава и умножава кроз љубав према Богу и према свим људима.

Старешина манастира Наупаре архимандрит Дамаскин са великом љубављу брине о благоверном народу који ту љубав светињи и њему узвраћа у мери у којој мисле да могу. Током је рекао помогни кад можеш и тиме у овом времену свима да одговор на бројна питања која их тиште и са којима се боре. Помогнимо једни другима и помогли смо себи.
 

Повезане вести

Најаве емисија