ПЕТАК, 18. 6. 2021 - 10:24

Извор: ТВ Храм

Заволех лепоту дома твога (Емисија 6.) Најстарије српске иконе и иконостаси – Субота 19. јун у 20:20

Због честих ратова, али и пожара и разних других невоља, велики број икона је уништен и изгубљен, па се развој српског иконописа може пратити тек од 12. века.

ТВ Храм

Најстаријом иконом код Срба сматра се мозаичка икона Богородице са Христом из 12. века, која се чува у Хиландару. Говорићемо и о чудотворним иконама Пресветој Богородици Тројеручици, Млекопитатељници, Пећкој Красници и др., али и о фрескоиконама, и иконама које су наши владари поклањали светилиштима ван граница српске државе, као што су икона Петра и Павла у Ватикану и икона Светог Николе у Барију.

Најстарији до данас сачувани делови иконостаса на нашим просторима потичу из 13. века, a израђивани су од скупоцених материјала. Иконостас у црквама има велику улогу, он остварује важну вероучитељску функцију говорећи верницима о Царству Небеском, односно о будућем доласку Господа Исуса Христа откривајући им улаз у други свет.

Историчар уметности Сњежана Орловић са својим гостима, најзначајнијим именима из области историје уметности, историје, књижевности и музике, води нас кроз историју српске црквене уметности.

У емисији учествују:

Душан Миловановић, историчар уметности

проф. др Оливер Томић, историчар уметности

др Миљана Матић, историчар уметности

Повезане вести

Најаве емисија