СУБОТА, 1. 4. 2023 - 11:12

Извор: TВ Храм

Премијера филма "Свети Јаков Тумански" заказана за 5. април у Београду

Филм “Свети Јаков Тумански”, премијерно биће приказан у среду, 5. априла у 20 часова у Дому омладине Београда. Публика ће моћи да погледа филм и дан раније, 4. априла на претпремијери која има хуманитарни карактер. Карте по цени од 350динара могу се купити на Тицкетс.рс, а сав приход од продаје карата отићиће у хуманитарне сврхе за Верско добротворно старатељство, које сваког дана обезбеђује 2.000 оброка за социјално угрожено становништво.

ТВ Храм

"Свети Јаков Тумански" је документарни филм редитеља Бошка Милосављевића о Светом Јакову Арсовићу који до дана данашњег остаје енигма. Куда се све кретао Радоје Арсовић, и како је дошао до Светог владике Николаја и доживео велики преображај?

Филм показује кључне моменте његовог живота- школовање, рат, образовање и просветитељски рад, као и потоње монашење, страдање, и- након смрти, уздизање у Светост.

Посебно се издваја период живота који је провео као искушеник и монах у Жичи, као и страдање и мисија која ће га довести до Туманског манастира..

"Веома ми је било важно да се бавим овом темом, пошто је то био својеврсни изазов. Једноставно, немамо тако често прилику да радимо на филму о Светитељу – а чак и када се укаже – постављамо и себи и другима бројна питања. И покушавамо да одговоримо.  Али, то је тешко. Наш филм није одговор, него само додатни путоказ ка култури сећања, коју посебно негује наша православна цркве.

Филм о Светом Јакову снимали смо доста дуго, али на аутентичним локацијам, са веома упућеним саговорницима и сјајним глумцима. Било је лепо радити на овом филму. Било је и потешкоћа, наравно, али надам се да ће се ова прича свидети људима који је буду гледали. И волео бих да утиче, макар мало, на наше заједничко сећање.

Захвалан сам Богу и људима што ми је дата прилика да режирам овај филм. Велику захвалност дугујем туманским монасима, као и мојим пријатељима и сарадницима.... и позивам све људе добре воље да
погледају наш филм!"- истиче редитељ Бошко Милосављевић" - истиче редитељ Бошко Mилосављевић.

Филм "Свети Јаков Тумански" је скроман покушај да се допринесе култури сећања и прикаже живот једног нашег Светитеља- ЈАКОВА АРСОВИЋА!

ТВ Храм
ТВ Храм
А
ТВ Храм

Догађаји