УТОРАК, 24. 5. 2022 - 16:36

Представљена књига „Атанасије – један животопис“

У понедељак, 23. маја у крипти Спомен-Храма Светог Саве представљена је књига „Атанасије - један животопис“. Аутор овог дела је Његово Преосвештенство Епископ западноамерички г. Максим, а издавач манастир Тврдош.

TV Hram

Поздравни говор одржао је Његово преосвештенство Епископ хвостански и изабрани западноевропски г. Јустин који је пренео патријарашки благослов и очински поздрав Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија. Представљање књиге посвећене владики Атанасију, Епископ Јустин назвао је узвишеним јер говори о једном од највећих српских и свеправославних богослова нашега века, оцу, учитељу, епископу, човеку Божијем, Атанасију Јевтићу.

Током вечери, о књизи, лику и делу владике Атанасија Јевтића говорили су и преосвећена господа Епископи браничевски Игнатије, диселдорфски и немачки  Григорије и аутор западноамерички Максим. Говорницима се придружила и Сандра Рашковић Илић. 

„Владика Атанасије био човек – догађај! Тако смо га доживљавајући дружећи се са њим и делећи како свакодневни хлеб тако и хлеб евхаристије. Његова осетљивост за природне лепоте је и нама била показатељ како се према њој треба односити. Говорио је да је географија у ногама, а Света земља је за њега била свештена топографија и есхатологизована историја. Неодољива је била његова моћ приповедања и запањује колику је ерудицију имао! Тај спој знања и молитве је оно што је пленило и настављало да осваја читаоце његовог дела“, истакао је аутор књиге Епископ Максим.

Догађају у Крипти Храма Светог Саве присуствовали су и Преосвећена господа епископи новограчаничко-средњозападноамерички Лонгин, источноамерички Иринеј, захумско-херцеговачки  Димитрије, марчански Сава, свештенство и монаштво, принц Филип Карађорђевић са супругом принцезом Даницом, академик Матија Бећковић, проф. др Владета Јанковић и други.

Снимак целе промоције можете погледати на програму Телевизије Храм у недељу, 29.05.2022. у 21:15, након емисије „Вести из Цркве“.

TV Hram
TV Hram
TV Hram
TV Hram
TV Hram

Повезане вести

Догађаји