ПЕТАК, 8. 3. 2024 - 12:07

Извор: ТВ Храм

Изложба "Срби Ливањског поља, трагови кроз векове" и промоција књиге "Огњена Марија Ливањска" у три америчка града

Са благословом Преосвећене господе епископа новограчаничког-средњозападноамеричког Лонгина и источноамеричког Иринеја удружење “Огњена Марија Ливањска“ у три америчка града, организује сећање на страдање Срба изложбом “Срби Ливањског поља, трагови кроз векове” и промоцијом књиге Буде Симоновића “Огњена Марија Ливањска”.

ТВ Храм

У пролеће и лето 1941. почињен је незапамћен злочин, када је у двадесетак јама дубоких око 45 метара бачено око 1.600 живе српске деце и жена ливањских села. Неким чудом неколико њих је преживело након више од 40 дана без хране и воде. Неколико фамилија је потпуно истребљено, у неким селима од тог дана нема ниједне српске породице. Зарад братства и јединства, жртва је живела поред својих џелата осуђена на тишину. Постали смо жртва сопственог ћутања.

Вађење посмртних остатака је почело тек у пролеће 1991, а ливањски страдалници канонизовани су 2022. године.

У суботу 9. марта у Храму Светог Николе у Брукфилду биће служена света Литургија са читањем акатиста Светим Ливањским Новомученицима, док ће изложба бити отворена целог дана а програм промоција књиге почиње у 12.30 часова у цкрвеној сали.  Сутрадан, у недељу у Храму Светог Саве у Милвокију биће служена света Литургија са читањем акатиста Светим Ливањским Новомученицима, изложба и промоција књиге у 12.30 часова.

У Храму Свете Петке у Орланду 17. марта биће служена света Литургија, акатисти, изложба и промоција књиге у 12.30 часова. Након свих промоција биће одржана и донаторска трпеза.

viber-slika-2024-03-08-09-18-45-878

Повезане вести

Догађаји