ЧЕТВРТАК, 1. 2. 2024 - 16:33

Извор: ТВ Храм

НАЈАВЕ У БАЊАЛУЦИ И БРЧКОМ - Изложба о Светом Сави, промоција књиге о краљу Милутину и духовне поруке архимандрита Методија

Групна изложба "Свети Сава, Светогорац и Хиландарац - Савремени умјетнички израз" биће отворена  у петак 2. фебруара са почетком у 19 часова у великом изложбеном салону Банског двора у Бањалуци.

ТВ Храм

-Светогорски дом из Солуна, у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Грчкој, Задужбином Светог манастира Хиландара, Културним центром Бански двор и Друштвом пријатеља манастира Хиландар Бање Луке, представља групну изложбу под називом „Свети Сава, Светогорац и Хиландарац. Савремени уметнички израз“. Ова изложба дио је ширег програма свечарских манифестација Светогорског дома из Солуна поводом 800 година од хиротоније светогорског монаха, Светог Саве Хиландарца, за првог српског архиепископа (1219-2019), чији је највећи дио реализован 2019. године и у оквиру кога се представљају умјетничка дјела рађена различитим техникама (јајчана темпера, емајл, дуборез, вез, дигитална слика, акварел на камену и слично) иза којих стоје савремени иконописци и сликари на тему Светог Саве Хиландарца (1176-1235/6), ктитора Светог манастира Хиландара на Светој Гори, заједно са оцем, Светим Симеоном – наведено је у саопштењу Банског двора.

Сви заинтересовани изложбу ће моћи посјетити од 2. до 23 фебруара.

viber-slika-2024-02-01-11-45-43-997

У организацији Универзитета у Бањалуци и Филозофског факултета Бањалука  у суботу 3. фебруара биће одржана промоција књиге "Свети краљ Милутин - Владар на раскршћима светова" у амфитеатру Филозофског факултета.

Ова књига у издању Задужбине Светог манастира Хиландара посвећена је седамстотој годишњици од упокојења краља Стефана Уроша II Милутина и уређена је од стране др Срђана Пириватрића са Византолошког института САНУ, проф. др Смиље Марјановић-Душанић са Филозофског факултета Универзитета у Београду и  др Данице Поповић са Балканолошког института САНУ.

На промоцији ће говорити архимандрит Методије, игуман Светог манастира Хиландара, као и уредници и директор Хиландарске задужбине у Београду Миливој Ранђић.

viber-slika-2024-02-01-11-45-44-260

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа  зворничко- тузланског  г. Фотија у организацију Ц.О. Брчко и Конзервативног клуба у уторак 6. фебруара у 18 часова биће одржано предавање  "Духовне поруке високопреподобног архимандрита Методија игумана Свете царске српске лавре манастира Хиландара" у  Културно - административном центару Патријарх српски Павле у Брчком. 

viber-slika-2024-02-01-11-45-44-540

Повезане вести

Догађаји