УТОРАК, 17. 8. 2021 - 08:06

Извор: ТВ Храм

Патријарх српски Порфиријe у Епархији зворничко-тузланској

Патријарх српски Порфиријe у Епархији зворничко-тузланској 18. и 19. августа.

Након више од осам деценија, Добој ће поново угостити српског патријарха. Долазак Његове светости, господина Порфирија, биће на дан Преображења Господњег, крсне славе Добоја, чиме ће овај празник добити на значају, и остаће уписан у анале као један од најсвечанијих у историји града на три реке.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић рекао је у интервјуу за Вечерње новости да уз огромну радост због ове посете, осећа и велику одговорност, јер први долазак патријарха Порфирија у Републику Српску и Епархију зворничко-тузланску наилази на велико интересовање грађана и верника.

- Припреме за дочек патријарха трају данима. Процена је да ће око 10.000 људи тог дана бити на улицама Добоја, а да би се све одвијало у најбољем реду, ангажовали смо све расположиве снаге Полицијске управе и Градске управе, уз пуну асистенцију Архијерејског намесништва СПЦ. Већ сада могу рећи да смо спремни за овај историјски догађај - каже Јеринић.

Долазак патријарха Порфирија прва је посета челника Српске православне цркве након 83 године, када је на сличном, величанственом догађају, боравио патријарх Гаврило V (Дожић). Том приликом, 18. септембра 1938. патријарх је освештао новоизграђени Храм светих Петра и Павла, прву православну цркву у Добоју, јер је до тада богослужење обављано у адаптираној кући из 1884. године. Тадашње народно славље остало је у сећању деценијама.

- Сигуран сам да је сваки град у Српској имао велику жељу да први угости новог патријарха, али су и његова и Божја воља одлучили да то буде управо Добој. Можда је један од мотива био и жеља господина Порфирија да прва посета буде крају одакле потичу његови родитељи, који су пореклом из околине Дервенте, али можемо рећи да смо и ми његов шири завичај. Како год, у Добоју на Преображење Господње дочекујемо званице из целог региона, укључујући званичнике РС, свештенство и верни народ - наглашава Јеринић.

На иницијативу градоначелника Бориса Јеринића, једна од зграда у главној градској улици у Добоју, Светог Саве, биће украшена муралом патријарха српског Порфирија, који израђује овдашњи уметник Дени Божић, аутор бројних мурала у граду.

Повезане вести

Догађаји