Црквени календар за недељу 05. 06. 2022.

Преподобни Михајло Исповедник


Преподобни Михајло Исповедник

Свети Михаил, епископ синадски. Овај свети и умни јерарх посвети себе од детињства на службу Христу. Подвизаваше се заједно са светим Теофилактом Никомидијским. Једном у сушно време ова два светитеља својим молитвама низведоше обилан дажд на земљу. Због свог подвижничког и девственог живота од своје ране младости, би изабран и посвећен од патријарха Тарасија за епископа синадског. Участвовао на VII васељенском сабору. По жељи царевој ишао калифу Харун-ал-Рашиду да води преговоре о миру. У време злога Лава Јерменина свргнут са престола архијерејског због поштовања икона и послат у изгнанство, где у беди и сиромаштини сконча оставши до краја веран Православљу и 818. године пресели се у царство Христа Цара.

Тропар (глас 8):

Наставниче Православља, учитељу побожности и чистоте, свећњаче васељене, богонадахнути украсу архијереја, Михаило премудри, учењем твојим све си просветио, свирало духовна, моли Христа Бога, да спасе душе наше.

Преподобни мученик Михаил

По смрти својих родитеља овај Михаил раздаде све своје имање сиромасима, а он оде на поклоњење светињама у Јерусалим. Потом ступи у обитељ светог Саве Освећеног где се замонаши. Беше Михаил сасвим млад и красан лицем, но од многог поста сух и блед. У то време владаху Јерусалимом Арапи. Једног дана посла Михаила његов духовни отац у град да прода рукодеље. На улици га срете шкопац царице арапске и поведе царици да покаже своје рукодеље. Када царица виде красна монаха, разгори се нечистом похоти и предложи монаху грех телесни, као негда жена Пентефријева целомудреном Јосифу. Када Михаил одби скверни предлог и поче да бежи, гневна царица нареди да га бију штаповима а потом да га воде цару с оптужбом као тобож да је хулио веру Мухамедову. Цар му предложи да прими веру Мухамедову, но он одби. Тада му дадоше неки јак отров, да би га отровали; он испи отров, и не би му ништа. Онда нареди цар те га посекоше мачем усред Јерусалима. Монаси нађу тело његово и пренесу у обитељ светог Саве, где га чесно сахране. Пострада свети Михаил за Христа и прослави се у IX веку.

Преподобна Ефросинија, кнегиња Полоцка

Ћерка Всеслава, кнеза Полоцког. Када је родитељи хтедоше обручити, она одбеже у женски манастир и замонаши се. Трипут јој се јавио ангел Господњи и показао јој место где она има устројити нови девички манастир. Привукла у монаштво и своју сестру Евдокију, и многе друге девојке из великашког сталежа. Једна рођака њена, Звенислава, по рођењу кнегиња Борисовна, донесе све своје благо, хаљине и драго камење па рече: "Све красоте овога света сматрам ништавним, а ове украсе спремљене за брак дајем цркви Спаситељевој, и сама желим обручити се с Њиме у духовни брак и потклонити главу моју под Његов благи и лаки јарам". Ефронисија и њу замонаши и даде јој име Евпраксија. У старости пожели Ефросинија да умре у Јерусалиму, и Богу се мољаше за то. Бог јој услиши молитву те, заиста, када посети Јерусалим тамо и сконча. И би сахрањена у манастиру светог Теодосија 23. маја 1173. године.Зла царица Михаила тужи, 


Да он веру исламску наружи, 
Цар иноку чудан предлог чини, 
Да ће њега сином да усини, 
Само веру да остави праву. 
И к'о муслим да обрије главу. 
Инок срце молитвама грије 
И султану у лице се смије: 
— Мислиш царе, од мене си јачи? 
Смрт за мене нови живот значи. 
Душа моја за светом не мари. 
Ево три ти ја предлажем ствари: 
Ил' се крсти крстом правовериш, 
Ил' се убиј мачем крвожедним. 
Ил' ме пусти оцу духовноме, 
Да се вратим манастиру своме. — 
Наљути се царе господаре: 
Мачем севну глава свецу паде, 
Душу свету ангели узеше 
И у царство Христово однеше. 

РАСУЂИВАЊЕ

Духован човек тумачи све ствари и све појаве у природи на духован и симболичан начин, и из свега извлачи корист за душу своју. Једанпут дођу братија св. Јовану Колову и почну му причати како је пала добра киша и залила палме, и како су нове гране на палмама почеле да бујају, тако да ће монаси имати материјала за своје рукодеље. Св. Јован замисли се, па рече братији: „Исто тако и Дух Свети силази у срца светитеља, те се обнављају и пуштају изданке страха Божјега.” 

СОЗЕРЦАЊЕ

Да созерцавам благодат Бога Духа Светога у таинству крштења и то: 
1. како та благодат даје силу души и следује Христу Господу, 
2. како је она залога Божјега усиновљења крштеног човека. 

БЕСЕДА

о томе како не треба жалостити Духа Божјега 
И не ожалошћавајте Светога Духа Божијега, којијем сте запечаћени за дан избављења (Еф. 4, 30) 


„Печат дара Духа Свјатаго" — речено је, браћо, над сваким од нас, који смо се крстили водом и Духом. Дух Божји нама је дат не по заслузи нашој — да нико то и не помисли — него по милости Бога Живога. И у обичним одношајима међу људима радостан је онај ко дар даје, радостан и онај ко дар прима. Даровање је радовање на обе стране. Што већи дар — већа и радост. Радује се и Бог када даје благодат Духа Свог Светог, како да се не радују људи који примају. Сиромах који прима, обично се више радује од богаташа који даје — како да се не радују бедни људи који примају огроман дар од богаташа Бога. 
Чиме људи жалосте Духа Божјега? Апостол, који је заповедио да не жалостимо Духа Божјега, одмах додаје и чиме се тај Дух жалости: сваком горчином, и гневом, и љутином, и виком, и хулом (псовком), и сваком пакошћу. То све да се узме од вас, говори апостол. Једном речју: Дух Божји се жалости сваким грехом нашим. Нека се узме од нас сваки грех, и Дух Божји ће бити радостан, н ми ћемо се радовати од Њега. Кад имамо у кући некога високог госта, ми се старамо да чинимо све оно што је томе госту угодно. А зар може бити већи гост од Духа Божјега Светога? Па кад је Он највиши и најжељенији гост наш, треба да уложимо највеће старање да Њему угодимо. А ми знамо чиме се угађа Духу Божјем — оним истим чиме и Христу Господу. А Господ је рекао: ако имате љубав к мени, заповијести моје држите (Јов. 14, 15). Ко, дакле, држи заповести Христове, тај има љубав и према Сину држећи заповести Његове, тај угађа Оцу и Духу Светоме. Нарочито препоручује апостол благост, милост и праштање. Ако смо благи, ако смо милостиви, ако праштамо један другом, тиме угађамо Духу Божјем, који гостује у срцима нашим. И радује се тада Дух Божји у нама, и цело биће наше тада трепери од неке радости неисказане. 
О браћо моја, старајмо се да не ожалостимо Госта Највишега, који нам долази с даровима пребогатим. 
О Боже Душе Свети, опрости нехат наш према Величанству Твоме бесмртноме, и не остави нас, празне и ништавне без Тебе. Теби слава и хвала вавек. Амин.

Meceчни календар

Дан Нови Стари Празник
среда 01. јун 18. мај Свети свештеномученик Патрикије
четвртак 02. јун 19. мај ВАЗНЕСЕЊЕ ГОСПОДЊЕ - СПАСОВДАН
петак 03. јун 20. мај Свети цар Константин и царица Јелена
субота 04. јун 21. мај Свети мученик Василиск
недеља 05. јун 22. мај Преподобни Михајло Исповедник пост
понедељак 06. јун 23. мај Преподобни Симеон Дивногорац - Летње (духовске) задушнице
уторак 07. јун 24. мај Треће обретење главе светог Јована Крститеља пост
среда 08. јун 25. мај Свети апостол Карп
четвртак 09. јун 26. мај Свети свештеномученик Терапонт
петак 10. јун 27. мај Преподобни Никита Исповедник (Оданије Вазнесења) пост
субота 11. јун 28. мај Преподобномученица Теодосија Тирска
недеља 12. јун 29. мај СИЛАЗАК СВЕТОГ ДУХА НА АПОСТОЛЕ - ДУХОВИ - ТРОЈИЦЕ
понедељак 13. јун 30. мај +++ ДУХОВСКИ ПОНЕДЕЉАК
уторак 14. јун 31. мај +++ ДУХОВСКИ УТОРАК
среда 15. јун 01. јун Свети мученик Никифор, Летње (духовске) задушнице
четвртак 16. јун 02. јун Свети мученик Лукилијан пост
петак 17. јун 03. јун Свети Митрофан; Св.Марта и Марија; Св.Јоаникије Црногорски; Св. свешт. Ђорђе (Богић) пост
субота 18. јун 04. јун Свети свештеномученик Доротеј; преподобни Петар Коришки пост
недеља 19. јун 05. јун Преподобни Висарион и Иларион Нови пост
среда 22. јун 08. јун Свети Кирило Александријски пост
четвртак 23. јун 09. јун Свети свештеномученик Тимотеј Бруски
петак 24. јун 10. јун Свети апостоли Вартоломеј и Варнава пост
субота 25. јун 11. јун Преподобни Онуфрије Велики; преподобни Петар Атонски пост
недеља 26. јун 12. јун Света мученица Акилина; свети Трифилије Левкусијски пост
понедељак 27. јун 13. јун Свети пророк Јелисеј; свети Методије Цариградски пост
уторак 28. јун 14. јун СВ. МУЧЕНИК КНЕЗ ЛАЗАР И СВ. СРПСКИ МУЧЕНИЦИ - ВИДОВДАН
среда 29. јун 15. јун Свети Тихон Аматунски Чудотворац пост
четвртак 30. јун 16. јун Свети мученици Мануил, Савел и Исмаил пост