Црквени календар за четвртак 14. 02. 2019.

Свети мученик Трифун

Свети мученик Трифун

Рођен у селу Кампсади у Фригији од сиромашних родитеља. У детињству чувао гуске. И још од детињства на њему је била велика благодат Божја, те је могао исцељивати болести на људима и на стоци, и изгонити зле духове. У то време завлада Римским царством цар Гордијан, чија ћерка Гордијана сиђе с ума, и тиме баци свога оца у велику жалост. Сви лекари не могаху лудој Гордијани ништа помоћи. Тада зли дух из луде девојке проговори и рече да њега нико не може истерати осим Трифуна. После многих Трифуна из царства буде и овај млади Трифун позват по Божјем Промислу. Он би доведен у Рим где исцели цареву ћерку. Цар му подари многе дарове, које Трифун при повратку све раздели сиромасима. У свом селу продужи овај свети младић чувати гуске и молити се Богу. Када се зацари христоборни Декије, свети Трифун би истјазаван и љуто мучен за Христа. Но он поднесе сва мучења с радошћу великом, говорећи: "О кад бих се могао удостојити, да огњем и мукама скончам за име Исуса Христа Господа и Бога мога!" Све муке ништа му не нашкодише, и мучитељи га осудише најзад на посечење мачем. Пред смрт Трифун се помоли Богу и предаде душу своју Творцу своме 250. године. 

Српска православна црква, верујући у чудну моћ молитвеног заступништва светог мученика Трифуна, установила је нарочити молитвени чин, који се врши са њивама или баштама, ако се догоди штета од инсеката, мишева и других животиња. Кад се врши овај чин узима се зејтин из кандила светог Трифуна и богојављенска водица, па свештеник унакрст шкропи њиву, башту или виноград, и поред осталог чита и "заклинаније свјатаго мученика Трифуна". На тај начин свети Трифун се сматра заштитником пољских усева. 

Наши виноградари због тога славе светог Трифуна као патрона, па тога дана иду у винограде, орезују по коју лозу и вином заливају по који чокот, да би тиме повратили винограду малаксалу снагу, после дугог зимског мртвила, па да почне бујати у пролеће које се већ почиње примицати. Због тога светог Трифуна у Источној Србији зову Орезач и Заризој. 

На светог Трифуна почиње сечка (фебруар), наравно по старом календару, за коју сељаци на Косову кажу: "Сечка сече, Марта дере, Свети Сава кожу бере". Сечка је, опет рекла: "Да немам страх од моје старије сестре зиме, гране би од огња врело с једне стране, а ја би' га с друге стране смрзла" - толико у фебруару може бити хладно. 

Ако на Трифундан пада снег или киша, биће кишна и родна година, ако је ведро, година ће бити сушна и неродна. Народ још каже: "Триша забо угарак у земљу, па зато снег и лед почињу да се топе". Светог Трифуна славе гостионичари.

Тропар (глас 1):

Мученик твој Господи Трифун во страданији својем вјенец пријат нетљениј от тебе Бога нашего; имјејај бо крјепост твоју мучитељеј низложи, сокруши и демонов немошчнија дерзости; того молитвама спаси души нашја.

Свети мученици Перпетуа, Фелицита, Сатир, и други с њима

У време цара Септимија Севера беху сви бачени у тамницу као хришћани. Света Перпетуа била је рода племићког, и она је храбрила све остале сужње у тамници, да се не устраше пострадати за Христа. У сну виде Перпетуа лествицу од земље до неба, сву начичкану оштрим ножевима, мачевима, копљима, удицама, ексерима, и другим смртоносним оруђима. А на дну лествице лежаше страшна змија. И виде, како Сатир први устрча уз лествицу до врха неповређен, па са врха довикну Перпетуи: Перпетуа, чекам те, хајде, но чувај се змије! Охрабрена тиме Перпетуа стаде на главу змијину, као на први степен, па редом брзо устрча до врха. Па кад се успе до врха, уђе у небеса и виде прекрасне дворе небеске, и би веома радосна. Кад исприча свој сан, сви сужњи протумачише да им предстоји скора смрт, и то прво Сатиру, што се брзо обистини. Први би убијен Сатир, па Перпетуа, па остали редом. Као јагањци поклани за Христа, Јагње Божје. Они од Христа и примише вечну награду у царству светлости. Пострадаше сви за Христа 202-203. године.

Преподобни Петар Галатијски

У седмој својој години напустио дом родитељски Христа ради, и повукао се у пустињу. Ту се постом и молитвом толико усавршио да је многа чудеса чинио силом Духа Божјега. Око 429. године преселио се у вечно царство Христово, у својој деведесет деветој години.

Расло дрво златограно 
С три златне гране, 
На њему се беле птице, 
Беле, снежане. 
Па падоше доле птице, 
Доле дубоко, 
Оста светло златно дрво, 
Дрво високо. 
У дубини смрт и тама, 
Тамно тамнило, 
Злоба и глад, жалост и јад, 
Глупост, бунило. 
У црну се смолу птице 
Све заронише; 
Не могаху никад више 
Летет навише. 
Сажали се златно дрво 
Бедним птицама, 
Па разговор наста тајни 
Међу гранама. 
Тад се сав једна грана 
Страшном понору, 
Те подиже јато птица 
Врху на гору. 
Тако Христос, златна грана, 
К земљи се сави 
И подиже пале људе 
К Тројичиној слави. 
И сад расте златно дрво 
С три златне гране, 
На њему су беле птице, 
Беле снежане. 

РАСУЂИВАЊЕ

Предсмртна молитва светог Трифуна: "Господе Боже богова и Цару царева, Најсветији од свих светих, богодарим Ти што си ме удостојио да завршим подвиг без колебања. И сад Ти се молим, да ме се не додирне рука демона невидљивог, да ме не свуче у дубину погибељи. Него, нека ме свети Твоји ангели уведу у красна насеља Твоја, и учини ме наследником царства Твог жељеног. Прими душу моју, и услиши молитву свих оних који буду Теби приносили жртве за спомен мој; погледај на њих из Твог светог обиталишта; даруј им обилне и нетрулежне дарове. Јер Ти си једини благ и милостив Дародавац во вјеки вјеков, амин." Како св. Трифун пострада у Никеји, и како се над његовим мртвим телом догодише многа чудесна исцељења, хтедоше га грађани никејски ту у своме гробљу сахранити. Но светитељ се јави некоме у визији и изрече своју жељу да га пренесу у његово село Кампсаду где је некад гуске чувао, и тамо сахране. 

СОЗЕРЦАЊЕ

Да созерцавам Господа Исуса као свеж и здрав ваздух душе и то: 
1. као свеж и здрав ваздух, којим душа дише и од трулежи се спасава, 
2. као свеж и здрав ваздух, који су пророци, апостоли и светите љи удисали и здрави душом били, 
3. као свеж и здрав ваздух душе моје, који изгони задах греха у мени и чини ме свежим и здравим душевно. 

БЕСЕДА

о речи Божјој која као огањ чисти 
Ви сте већ очишћени ријечју, коју вам говорих (Јов. 15, 3) 


Речју је Господ свет створио, речју свет обновио, речју грехе праштао, болести лечио, зле духове изгонио, буре и ветрове утишавао. Речју Својом светом Он и сада људе чисти, да би очишћени већи плод донели. Као лозе кад се сасеку и очисте, Реч је Господња силна, јер од Свесилног излази. Речју Господњом небеса се створише (Пс. 32,6). Реч је Господња светла као сунце, но кад треба и ватрена као сунце, те сажиже све оно што иде против Господа. Реч је Господња слатка као мед, но кад треба и горка као лек. Реч је Господња добродошла као пријатељ који куца на врата баш кад је најпотребнији, но кад треба реч је Господња као судија који затиче у греху и суди не допуштајући изговора. Реч је Господња истинита, праведна, мудра, милостива: за то је тако свесилна. Нико и ништа јој не може противстати ни на небу ни на земљи. И реч човечја је моћна кад је истинита, праведна, мудра и милостива. Но као што једнога дива болест може да изнури и ослаби тако да постане немоћнији од детета, тако лаж, неправда, лудост и немилост онемоћава реч човечју те постаје ништа као шкљоцање лисице против месеца. Ко штеди речи, тај их кује од чистога сребра. А ко их немилице расипа, тај мора да меша земљу са сребром. Реч је Твоја, о Господе, живот и истина. Очисти нас речју Твојом свесилном, као што си очистио апостоле. Да многи род родимо, и царства се Твога удостојимо. Теби слава и хвала вавек. Амин.

Meceчни календар

Дан Нови Стари Празник
петак 01. фебруар 18. јануар Преподобни Макарије Египатски пост
субота 02. фебруар 19. јануар Преподобни Јевтимије Велики
недеља 03. фебруар 20. јануар Преподобни Максим Исповедник
понедељак 04. фебруар 21. јануар Свети апостол Тимотеј
уторак 05. фебруар 22. јануар Свештеномученик Климент, Eпископ анкирски
среда 06. фебруар 23. јануар Преподобна Ксенија Римљанка пост
четвртак 07. фебруар 24. јануар Свети Григорије Богослов, архиепископ цариградски
петак 08. фебруар 25. јануар Преподобни Ксенофонт и Марија, и синови њихови Јован и Аркадије пост
субота 09. фебруар 26. јануар Свети Јован Златоуст, златна труба Православља
недеља 10. фебруар 27. јануар Преподобни Јефрем Сирин
понедељак 11. фебруар 28. јануар Пренос моштију светог Игњатија Богоносца
уторак 12. фебруар 29. јануар Света Три Јерарха
среда 13. фебруар 30. јануар Свети бесребреници Кир и Јован пост
четвртак 14. фебруар 31. јануар Свети мученик Трифун
петак 15. фебруар 01. фебруар Сретење Господње пост
субота 16. фебруар 02. фебруар Свети Симеон Богопримац
недеља 17. фебруар 03. фебруар Преподобни Исидор Пелусиот
понедељак 18. фебруар 04. фебруар Света мученица Агатија
уторак 19. фебруар 05. фебруар Свети Вукол Смирнски
среда 20. фебруар 06. фебруар Свети Партеније, епископ лампсакијски
четвртак 21. фебруар 07. фебруар Свети великомученик Теодор Стратилат пост
петак 22. фебруар 08. фебруар Свети мученик Никифор
субота 23. фебруар 09. фебруар Свештеномученик Харалампије
недеља 24. фебруар 10. фебруар ​Свештеномученик Власије
понедељак 25. фебруар 11. фебруар Свети Мелетије, архиепископ антиохијски
уторак 26. фебруар 12. фебруар Преподобни Симеон Мироточиви - Стефан Немања
среда 27. фебруар 13. фебруар Преподобни Авксентије пост
четвртак 28. фебруар 14. фебруар Свети апостол Онисим