НЕДЕЉА, 7. 7. 2024 - 11:02

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије богослужио на Ивањдан у Храму Светог Саве (ФОТО/ВИДЕО)


Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије на празник Рођења Светог Јована Крститеља – Ивањдан 7. јула 2024. године предстојао је на светом евхаристијском сабрању у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару.

ТВ Храм


Његовој Светости саслуживалo je свештенство Архиепископије београдско-краловачке у молитвеном присуству верног народа.

У својој поучној беседи, Патријарх Порфирије је истакао да вера хришћанска није идеја, није идеологија  него хришћанство јесте Црква, то значи заједница.

"То подразумева нераскидив однос и општење у заједници човека са Богом, и то не са апстрактним Богом, него конкретним Богом који нам се открива у личности Сина свог. Општење и заједница са Богом, дакле Исусом Христом а онда кроз њега и општење и заједничарење и оних који су у заједници са Њим. Дакле хришћанство је из тога разлога заједница, Црква. То је нешто што је природна и логчина последица односа Исуса Христа, односа Сина Божијег према нама људима. Он није дошао да нам донесе неку идеју, неки идеолошки концепт,  није дошао да реализује одређени пројекат, није нам примарно донео ни систем вредности него је Он сам лично дошао, а све ово побројано, јесу само разултати, јесу само више или мање значајне последице Његовог доласка,  доласка са којим успоставља конкретан однос са нама људима", поучио је, између осталог Његова Светост.

Лепоти свете Литургије допринело је појање Православног руског мушкох хора из Сиднеја.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести