НЕДЕЉА, 23. 6. 2024 - 09:42

Извор: TВ ХРАМ

Прослављена слава цркве Свете Тројице у Земуну - Епископ Доситеј: Нема ништа узвишеније на овом свету него да човек постане сасуд Светог Духа (ФОТО/ВИДЕО)

Нема ништа узвишеније на овом свету, него да човек постане сасуд Светог Духа, сасуд у коме ће деловати струје благодати Светог Духа, које освећују и које усавршавају. Само оваплоћење Сина Божијег, била је дејство Духа Светог, рекао је Епископ Доситеј у беседи, 23. јуна 2024. године.

ТВ Храм

На празник Силаска Светог Духа на апостоле - Духове, 23. јуна 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ липљански г. Доситеј, викарни Епископ Патријарха српског, началствовао је на светом евхаристијском сабрању у цркви посвећеној Светој Тројици у Земуну.

Преосвећеном Епископу саслуживали су презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа.

У току свете Литургије Епископ Доситеј рукопроизвео је у чин чтеца Василија Дашића и Јована Живановића, а презвитер Лука Верић рукопроизведен је у чин протопрезвитера.

У архипастирској беседи, Преосвећени Епископ је рекао да нема ништа узвишеније на овом свету, него да човек постане сасуд Светог Духа, сасуд у коме ће деловати струје благодати Светог Духа, које освећују и које усавршавају. Само оваплоћење Сина Божијег, била је дејство Духа Светог. У крштењу Христовом ми видимо да Дух Свети по крштењу Христовом у виду голуба силази на Христа, и одведе га Дух у пустињу да Га ђаво куша. Христос Син Божији као Богочовек је савршен и сам је могао да победи ђавола, али нам се даје пример, пошто је Он и човек да човек не може победити лукавог демона, не може победити ђавола, без надахнућа Духа Светога, без помоћи Духа Светога.

На крају свете Литургије извршен је литијски опход око храма, а поводом храмовне славе освештани су славски дарови.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести