НЕДЕЉА, 23. 6. 2024 - 09:27

Извор: TВ ХРАМ

Слава храма Свете Тројице у Сремчици - Епископ Алексеј: Дух Свети је темељ Цркве (ФОТО/ВИДЕО)

Наше је да не славимо овај празник као успомену на нешто што се догодило пре две хиљаде година. Ми не славимо успомену. Ми славимо садашњост. За нас је силазак Духа Светога као онда што је био, кроз све векове, две хиљаде година па и данас. Ми данас славимо силазак Духа Светога и ми треба да Га доживимо, ако Га не доживимо, за нас Дух Свети много не значи. Ми смо Га добили на крштењу, али зависи од нашег живота, наших страсти и искушења колико Га је остало у нама, рекао је Епископ Алексеј у беседи, 23. јуна 2024. године.

ТВ Храм

Његово Преосвештенство Епископ хвостански Г. Алексеј, викарни Епископ Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија, служио је свету архијерејску Литургију на празник Силаска Светог Духа на апостоле - Духове, 23. јуна 2024. године, у храму посвећеном овом празнику у београдском насељу Сремчица.

Епископу Алексеју саслуживали су презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству многобројног верног народа.

Поучавајући сабране беседом, Преосвећени Епископ је рекао да је данашњи празник наш рођендан, рођендан Цркве. Дух Свети сишао је на апостоле и не само на апостоле, него и на све оне који су крштени. Дух Свети је темељ Цркве, живот Цркве. Ето, ми данас славимо силазак Духа Светог на апостоле. Не заборавимо - Христос се оваплотио, страдао и васкрсао, а опет апостоли који су све то видели били су веома уплашени, све до силаска Духа Светога. Наше је да не славимо овај празник као  успомену на нешто што се догодило пре две хиљаде година. Ми не славимо успомену. Ми славимо садашњост. За нас је силазак Духа Светога као онда што је био, кроз све векове, две хиљаде година па и данас. Ми данас славимо силазак Духа Светога и ми треба да Га доживимо, ако Га не доживимо, за нас Дух Свети много не значи. Ми смо Га добили на крштењу, али зависи од нашег живота, наших страсти и искушења колико Га је остало у нама.

После свете Литургије, освештани су славски дарови поводом храмовне славе.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести