СУБОТА, 15. 6. 2024 - 17:53

Извор: Епархија бачка

Посланство Руске Заграничне Цркве у посети Епархији бачкој

У суботу, 15. јуна 2024. године, Епархију бачку је посетио Митрополит њујоршки и источноамерички г. Николај, првојерарх Руске Заграничне Цркве, са посланством које чине: Митрополит берлински и немачки г. Марко, Архиeпископ монтреалски и канадски г. Гаврило и свештенство Руске Заграничне Цркве. У пратњи посланства Руске Заграничне Цркве био је Епископ јегарски и изабрани британско-ирски г. Нектарије.

Епархија бачка

Посланство Руске Заграничне Цркве дочекали су, у манастиру Васкрсења Христова у Каћу, Његово Преосвештенство Епископ бачки др Иринеј и Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Дамаскин, у присуству сестринства манастира. Митрополит Николај и чланови посланства Руске Заграничне Цркве посетили су том приликом параклис и манастирски храм Васкрсења Христова у Каћу, као и манастирске радионице мозаика, иконописа и веза.

Потом је уприличена посета Светоархангелском манастиру у Ковиљу, где је служена доксологија Митрополиту њујоршком и источноамеричком г. Николају. После чина доксологије, Епископ бачки г. Иринеј је упутио поздравно слово Високопреосвећеном митрополиту Николају и члановима посланства Руске Заграничне Цркве. У свом обраћању Преосвећени владика Иринеј је уваженим гостима пожелео срдачну добродошлицу и захвалио им на указаној части због уприличене посете Епархији бачкој, предочивши им најзначајније податке из историје Светоархангелског манастира у Ковиљу.

Одговарајући на поздравне речи, Митрополит њујоршки и источноамерички г. Николај је заблагодарио Епископу бачком г. Иринеју на срдачном пријему и указаном гостопримству. Митрополит Николај је изразио велику радост због званичне посете посланства Руске Заграничне Цркве Српској Православној Цркви и Епархији бачкој, захваливши на братској подршци и указаној љубави. Високопреосвећени митрополит Николај је у знак захвалности даривао Преосвећеном епископу Иринеју крст и панагију са изображеном иконом Пресвете Богородице Курске, а потом је благословио братство Светоархангелског манастира и све присутне.

Епархија бачка
Епархија бачка
Епархија бачка
Епархија бачка
Епархија бачка
Епархија бачка
Епархија бачка
Епархија бачка
Епархија бачка
Епархија бачка
Епархија бачка
Епархија бачка
Епархија бачка

Повезане вести

Вести