УТОРАК, 4. 6. 2024 - 19:54

Извор: ТВ ХРАМ

Патријарх Порфирије на представљању књиге Дарка Танасковића „Религија у друштву, култури и политици“ (ФОТО)

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, у крипти храма Светог Саве на Врачару 4. јуна 2024. године представљена је књига др Дарка Танасковића „Религија у друштву, култури и политици“.

ТВ Храм

О књизи професора емеритуса и академика Дарка Танасковића, у којој су сабрани његови изабрани огледи, интервјуи, чланци и расправе, говорили су: Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј, професор емеритус Правног факултета Универзитета у Београду и амбасадор Републике Србије при Светој Столици др Сима Аврамовић и аутор дела.

Представљању књиге присуствовали су Преосвећена господа Епископи: тимочки Иларион, мохачки Дамаскин и новобрдски Иларион, викар Патријарха српског, свештенство, др Владимир Рогановић, директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама.

У предговору књиге, која је првенац издавачке установе Архиепископије београдско-карловачке „Духовна реч“ и може се набавити у малопродајним објектима Српске Православне Цркве, као и путем интернет продаје, Патријарх српски г. Порфирије истиче:

Мисао академика Дарка Танасковића, признатог оријенталисте, преводиоца и дипломате, а пре и после свега православног хришћанина, Србина, човека љубави Христове, светосављем прокрвљеног и посвећеног делатника засада Господњег, већ деценијама прожима интелектуалну стварност, проничући све до тананих нити нашег народног бића и осветљујући необујмљиву тајну хришћанског идентитета. Бити човек вере и бити у томе свој основни је став овог ерудите ренесансног формата кроз чије огледе, интервјуе, чланке, говоре и расправе, сакупљене у овој уистину драгоценој књизи, питко сазнајемо о себи, својој историји, односу са другима и друачијима, о проблемима савременог света и човека, о главним изазовима будућности. Књига ова и више је од обичног штива, јер сабирајући пропламсаје целоживотног прегнућа академика Танасковића читаоца позива да му буде и саговорник и сатрудник.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести