СРЕДА, 15. 5. 2024 - 14:11

Извор: ТВ Храм

Најављено обележавање Дана сећања на жртве Прихватног Логора Земун (ФОТО)

Поводом обележавања Дана сећања на жртве Прихватног Логора Земун данас је у Удружењу новинара Србије одржана конференција за медије. На конференцији су проф. Др Богољуб Шијаковић, филозоф, проф. др Слободан Антонић, социолог, др Немања Девић, историчар и проф. др Дарко Ђого, теолог представили програм овогодишњег молитвено – комеморативног сабрања које ће се одржати у суботу 18. маја.

ТВ Храм

Пету годином за редом биће одржано обележавање Дана сећања на жртве Прихватног логора Земун (Anhalten Lager Semlin), молитвеним сабрањем потомака и поштовалаца жртава уз благослов свештеника СПЦ из Николајевске, Богородичине и Светотројичине Цркве из Земуна који служе помен и парастос, на и данас необележеној масовној гробници на јеврејском гробљу у Земуну у којој леже кости преко 6.500 жртава логора Земун. То је једна од највећих познатих појединачних гробница на подручју које је покривала Независна Држава Хрватска. Догађај организује Удружење ,,Јадовно 1941“ из Београда.

Његова Светост, Патријарх српски г. Порфирије дао је благослов да се ове године, у суботу 18. мaja, са почетком у 8. часова у Храму Манастира Светог Арханђела Гаврила у Земуну, служи заупокојена литургија за жртве страдања чланова наших породица и сународника у Прихватном логору Земун, након чега би окупљени народ крсним ходом пошао из Храма путем, поред Општине Земун до масовне гробнице на јеврејском гробљу, где ће се одржати парастос и помен жртвама, а потом ће г. Никола Милованчев, рођени Земунац и правник историчар изговорити кратки историјски час.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести