ПОНЕДЕЉАК, 13. 5. 2024 - 21:17

Извор: ТВ ХРАМ

ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК НАЈОШТРИЈЕ ОСУЂУЈЕ ЗАБРАНУ ПАТРИЈАРХУ ДА УЂЕ НА КОСОВО

Поводом узнемирујуће вести да је Његовој Светости Патријарху српском Г. Порфирију и Епископима данас забрањен улазак на Косово, Њ.К.В Престолонаследник Александар издаје следеће саопштење, најоштрије осуђујући ове штетне радње такозваних приштинских институција:

„Са великом узнемиреношћу примио сам вест да због одлуке такозване Куртијеве владе, Његова Светост и Епископи наше Цркве нису могли данас да уђу на Косово, да започну рад годишњег Светог архијерејског сабора Српске православне цркве, у вековном дому наших патријарха, Пећкој патријаршији. Најоштрије осуђујем ове неодговорне и штетне поступке институција такозване „државе Косово“! Патријарх Порфирије је увек био најснажнији заговорник истинских хришћанских вредности и највећи промотер мира, разумевања и заједничког живота Срба и Албанаца. Таква срамна забрана никоме не служи на част.

Да се овако нешто деси је незамисливо и неприхватљиво, и дубоко сам узнемирен и забринут. Слобода вероисповести се мора поштовати, али очигледно је да је то само још једно од основних људских права која се Србима на Косову ускраћују! Oвим путем апелујем на све оне који имају утицаја на Куртија, да ураде све што могу да зауставе ову дискриминацију и тортуру.

Став Круне је чврст и непоколебљив: Косово и Метохија су неодвојиви, историјски и судбински део Србије, колевка и дом њеног народа, Цркве и културе! Без жеље да се мешам у политику оних који кроје судбину света, истичем да се не може и не сме предузети никаква акција која би наш народ коштала опстанка и права да живи у својој земљи, на свом имању и на сопственом тлу. Пећка патријаршија је вековима дом и престо нашег Патријарха, и нико му не сме забранити да тамо оде и донесе утеху и наду нашем народу!“

ТВ Храм

Повезане вести

Вести