УТОРАК, 7. 5. 2024 - 12:17

Извор: ТВ Храм

Слава цркве Светог Ђорђа у Призрену

На Васкрсни понедељак и празник Светог великомученика Георигја 06. маја у Призрену поводом храмовне славе Свету архијерејску Литургију су служили преосвећена господа епископи: рашко-призренски г. Теодосије и новобрдски Г. Иларион, викарни Епископ Његове Светости Патријарха српског Господина Порфирија. Владика Теодосије прославио је и крсну славу.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Након прочитаног јенађељског зачала сабранима се беседом обратио Владика Иларион:

"Ево нас овде због те наде да Господ долази, да нам је сваког тренутка све ближи и да нема тог зла, да нема те смрти, да нема тог ужаса који није већ побеђен. Ево нас сабрасмо се овде да прославимо предивног мученика Божијег, сведока Божијег који је на најстрашнији начин пострадао. Али коме је то данас у памети као доминантна слика и доминантно искуство? Није, него ми сви видимо св. Георгија победоносца који на беломе коњу јаше испред војске Христове и спасава! И видимо како је живот прогутао смрт и како је лепота сво ругло, сав ужас и зло обасјало својим присуством. И заиста нема више зла, а нема зла зато што је та победа извојевана Логосом Божјим који је постао тело и који нам објављује Бога кога нико никада није видео. И овлапоћени Логос пролази тај пут страдања све до смрти и погребења, да би  оставио гроб празним и обасјаним.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

На крају свете Литургије Епископ Теодосије обратио се верницима рекавши:

"Ово је дан када се сабирамо у царском граду Призрену, сви заједно у сили и љубави Божијој. Овде у овом светом храму страдалом и распетом, али васкрслом, који је посвећен светом великомученику Георгију, који је такође страдао Христа ради и љубави Христове ради, али кога је Господ прославио, и ево, вековима се слави у цркви Божијој. Заиста, оно што Господ од нас тражи јесте да имамо љубави и да живимо по заповести Божијој. Да покажемо љубав према Ближњима, да не правимо грешке, јер свака наша грешка нас низводи дубље и дубље у поноре. А сваки пут када се сетимо Господа, онда нас Господ силом својом као магнетом извлачи из понора. Како сваког човека, тако и народ. Треба да о томе бринемо, а Господ зна шта је нама потребно."

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

На крају Свете Литургије освештани су славски дарови и преломљен колач.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести