СУБОТА, 4. 5. 2024 - 09:31

Извор: TВ ХРАМ

Велика субота у Саборном храму у Београду - Патријарх Порфирије: Васкрс није последица нашег домишљања, него увек и искључиво последица вере (ФОТО/ВИДЕО)

Данас, славећи прво Васкрсење, служили Литургију на плаштаници, над гробом Христовим у тишини, у миру ишчекујући тријумфални излазак, тријумфално устајање из гроба, излазак из ада Господа Христа, баш онако како иконе представљају Његово Васкрсење. Представљају га тако што излази из гроба, Господ, а са собом води и све оне који чезну и чезнули су за Њим. То да је Он васкрсао није последица и резултат нашег домишљања, него увек и искључиво последица вере. Христос васкрсли јавио се онима који су веровали у Њега, рекао је Патријарх Порфирије у беседи, 4. маја 2024. године.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је на светом евхаристијском сабрању у Саборном храму Светог архангела Михаила у Београду, на Велику суботу, 4. маја 2024. године.

Његовој Светости саслуживао је Његово Преосвештенство Епископ јегарски г. Нектарије, викар Патријарха српског, презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству Његовог Преосвештенства умировљеног Епископа милешевског Филарета, као и бројног верног народа.

У беседи, Патријарх Порфирије је рекао да смо данас славећи прво Васкрсење, служили Литургију на плаштаници, над гробом Христовим у тишини, у миру ишчекујући тријумфални излазак, тријумфално устајање из гроба, излазак из ада Господа Христа, баш онако како иконе представљају Његово Васкрсење. Представљају га тако што излази из гроба, Господ, а са собом води и све оне који чезну и чезнули су за Њим. То да је Он васкрсао није последица и резултат нашег домишљања, него увек и искључиво последица вере. Христос васкрсли јавио се онима који су веровали у Њега.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести