НЕДЕЉА, 31. 3. 2024 - 10:55

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије: Православље једнако је правоживље (ФОТО/ВИДЕО)

"Онако како верујемо, тако и живимо. Ако верујемо у откровење Божије, ако верујемо у реч Божију, онда је реч Божија закон и правило нашег живота, онда сва друга правила све друге законе проверавмо закону Божијем, и знамо да је закон Божији, реч Божија нама откривена и записана у Јеванђељу Христовом исправан, здрав, нормалан начин нашег постојања и нашега живота", истакао је у беседи Патријарх српски г. Порфирије 31. марта у цркви Покрова Пресвете Богородице на Звездари.

ТВ Храм

У другу недељу Часног поста – Пачисту, 31. марта 2024. године Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је свету архијерејску Литургију у цркви Покрова Пресвете Богородице на Звездари.

Патријарху српском саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке у молитевеном пристусву бројног верног народа.

У својој поучној беседи Његова Светост је истакао да ако пак не верујемо у откровење Божије, у реч Божију, у реч Христову, у Јеванђеље Христово, него имамо неку другу идеју и идеологију коју следимо, онда ће и наш живот бити устројен у складу том и таквом идеологијом, али по правилу те друге идеје и идеологије нису откровење Божије, него су плод домишљања људскога, производ човеков и зато нису сапасоносне.

Важно је да верујемо исправно, да верујемо православно, јер само тако, само на тај начин можемо исправно и православно живети, спасоносно живети, живети по Jеванђељу Христовом у складу са његовом спасоносном речју записаном од апостола у Јеванђељу.

И наша Света Црква нас позива и подсећа на то посебно у току Великог поста, у току Велике Четрдесетнице, посећа из недељу у недељу, и зато је установила прву недељу, као Недељу Православља, то је била прошла недеља. И зато што је важна православна вера, у Недељу Православља установљено је да читамо тзв. Синодик Православља у којем исповедамо православну веру, а одбацујемо погрешна, неправославна учења, неправославну веру.

Православље једнако је правоживље, и правоживље значи православље.

Прошле недеље смо исповедили православну веру и одбацили неправославна учења о истинама наше вере везаних за једнога у тројици Бога, за Оца и Сина и Светога Духа, за нашу Цркву, за наше спасење.

Онај који почне слушати или читати књигу не ради духовне користи, него да би уловио реч или запету ради критике онога који говори или који пише књигу, како би себе показао мудрим, њему се никада нигде и ништа духовно неће открити", поучио је Патријарх српски г. Порфирије.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

 

Повезане вести

Вести