ЧЕТВРТАК, 7. 3. 2024 - 14:33

Извор: TВ ХРАМ

Најава - Промоција књига Епископа хвостанског г. Алексеја - Четвртак, 7. март 2024. у 19.00 у Дому омладине

Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Алексеј одржаће промоцију књига у четвртак, 7. марта у 19.00 часова у Дому омладине у Београду.

ТВ Храм

Учествују: Његово Преосвештенство Епископ хвостански Г. Алексеј, Викарни Епископ Његове Светости Патријарха српског Господина Г. Порфирија; Протојереј Радош Младеновић; Протођакон Проф. др Златко Матић, ванредни професор Православног богословског факултета УБ; госпођа Радмила Мишев; драмски уметник Војин Ћетковић.

Пред нама се налазе књиге које су изашле из пера Преосвећеног Епископа хвостанског Господина Алексеја, викарног Епископа Његове Светости Патријарха српског Господина Г. Порфирија. Ова дела која се налазе пред нама, настала су испуњавајући послушање својих духовних отаца, блажено-уснулог Митрополита Амфилохија и Епископа бачког Господина Иринеја који су, обојица, у блиском временском интервалу рекли оцу Алексеју: „да сећања своја, записати мора“. И тако и би. Пред читаоцима налазе се збирке: „Приче из незаборава И и ИИ”, „Сусрети са старцима” и „Дечанске и друге приче”, као и магистарски рад Епископа Алексеја „Хиландарски монаси у управи Српском Црквом“, и на крају не мање важна, „Монографија манастира Светог Луке“, у ком је Епископ Алексеј био игуман. Ове књиге, су свећа воштаница свим описаним људима који су умели и знали да у тешким временима сачувају Цркву. Они су сачували Цркву, а Владика Алексеј чува њихова добра дела од људског заборава. Књиге Владике Алексеја нас приморавају на промену и оплемењују за једно читање које драматизује, не само своју непотрошиву библијску тему, него и историју самог писања и сведочанства аутора. Ови списи су дубоки унутрашњи пориви једног осетљивог и луцидног духа. Свакако ове књиге заслужују сву пажњу и признање.

протођакон др Дамјан С. Божић

Повезане вести

Вести