НЕДЕЉА, 3. 3. 2024 - 10:21

Извор: ТВ Храм

Света архијерејска Литургија у цркви Светог пророка Илије у Миријеву - Епископ Алексеј: Ниједна храна не може да утоли тело изузев речи Божије (ФОТО/ВИДЕО)

Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Алексеј, викарни Епископ Патријарха српског, служио је у недељу 3. марта свету архијерејску Литургију у цркви Светог пророка Илије у Миријеву.

ТВ Храм

Епископу Алексеју саслуживали су презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

Својом поучном беседом  Епископ хвостански г. Алексеј је подсетио на причу о блудном сину.

"Ево чудесне приче, то нису само приче него су то Христове речи, речни вечнога живота и треба у њих да верујемо свим срцем. Неко ме питао јуче после Литургије у једном манастиру шта ме то највише дирне из Јеванђеља, који одељак. Ја без размишљања рекао сам управо данашњи одељак, о блудном сину.

Јер свако од нас ако не нађе себе у овој причи о блудном, изгубљено у преводу, сину онда нешто са њим није у реду. Далеке 1985. године живео сам у Светој Земљи мало дуже. На данашњи дан код једног монаха на једном видео пројектору видео сам један диван грчки филм управо о блудном сину. И дан данас ехо гласа очевог и синовљевог, тј. блудног сина остао је негде у мојој души.
Када је блудни син потражио свој део имања, отац му је, иако жалосно, дао. Ја сам син сељака и знам шта је дељење, видео сам и доживео сам у своме дому многочлнаном и знам како је то туга када се људи поделе, од једног огњишта три. Блудни син је узео свој део и отишао је у далеку земљу. Но кад је изашао, и попео се на једно брдо он је почео да виче "Ја сам слободан" и ехо је испуњавао све празнине око брда. Но уместо да је постао слободан, он је постао роб.

Роб својим страстима, роб ђаволу. А данима се отац свако вече пео на брдо и упирао очи у даљину очекујући да му се син врати. Шта је поента овде. Да када се ми оделимо од Оца, тј. када одемо од Господа у далеку земљу куда нас воде страсти, на крају као и овај блудни син, постанемо свињари, то је најпрљавији посао, када се човек потпуно удаљи од Господа постане гладан. Јер нема храна ниједна која може да утоли тело изузев речи Божије", поучио је Епископ Алексеј.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

 
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести