УТОРАК, 20. 2. 2024 - 13:54

Извор: СПЦ

Најава - Гаравице – филм о једном од највећих стратишта српског народа у Другом светском рату

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, у циљу очувања сведочанства о мученичком животу и страдању православних Срба у Другом светском рату на простору Бихаћке крајине, Информативна служба Српске Православне Цркве организује пројекцију документарног филма Гаравице продукције Заборављени коријени.

Документарни филм Гаравице доноси причу о једном од највећих стратишта српског народа током Другог светског рата. Филм објашњава и последице које су уследиле након ликвидација на Гаравицама и другим масовним стратиштима у Бихаћу, Цазину, Великој Кладуши, Босанској Крупи и Босанском Петровцу. Филм је базиран на више од три хиљаде докумената (судске пресуде, саслушања, записници, извештаји, прогласи и др.) и живој речи двадесет и седам преживелих сведока, од којих у филму говори њих петнаест.

Позивамо Вас да својим присуством допринесете чувању сећања на мучеништво Срба у Другом светском рату. Премијера филма Гаравице биће одржана 21. фебруара 2024. године у МТС Дворани, сала 6, са почетком у 19 часова.

Осим филма, у издању Фондације Заборављени коријени објављен је и историјски роман Корана ко рана који је забрањен 1961. године.

СПЦ

Повезане вести

Вести