НЕДЕЉА, 18. 2. 2024 - 21:37

Извор: СПЦО Херцег Нови

Високопреосвећени Митрополит крушевско-демирхисарски г. Јован богослужио у Херцег Новом (ФОТО)

Његово Високопреосвештенство Митрополит крушевско-демирхисарски г. Јован служио је данас, 18. фебруара 2024. лета Господњег, Свету литургију у храму Светог архангела Михаила у Старом граду у Херцег Новом.

СПЦО Херцег Нови

Његовом Високопреосвештенству саслуживали су јеромонах Макарије, игуман манастира Савина, архијерејски намесник херцегновски, протојереј-ставрофор Обрен Јовановић и ђакон Ненад Ковач. Мноштву сабраног верног народа Митрополит Јован се обратио надахнутом беседом, тумачећи речи јеванђелске приче о Закхеју.

СПЦО Херцег Нови

Између осталог, Владика је указао на важност чврсте жеље у остварењу подвига, који нас води до остварења циља, тј. јединства са Христом.

Чврста жеља је управо била подстрек Закхеју да превазиђе телесне препреке и својим трудом пронађе начин да угледа Христа Господа.

СПЦО Херцег Нови

Служећи се даровима природе - тако што се попео на дивљу смокву, Закхеј је превазишао сопствене природне недостатке, казао је Владика. Његов труд није остао незапажен. Напротив, у маси људи жељних Речи Господње, Господ је примиетио овог трудбеника и благослов Свој донео дому његовом.

Будући цариником, Закхеј се више пута у својој служби огрешио о људе, одузимајући им иметак. Сила покајања рођена при сусрету са Господом побудила га је да оштећенима врати не двоструко, како налаже старозаветни закон, него четвороструко.

СПЦО Херцег Нови

Одлучивши да врати оштећенима у овој мери, Закхеј у суштини бира да остане без богатства на које се до тада ослањао. Тим чином, дакле, он бира да једина његова нада убудуће буде на Господа. Стога његово покајање сведочи силу Христовог присуства свима који за њега сазнају, закључио је Владика.

Ове речи сам Владика Јован сведочи свакодневно својим животом и спремношћу да служи Господу, иако значајно нарушеног здравља, али и даље крепког духа.

СПЦО Херцег Нови

Његов пример свима нам је на опомену и подстицај, јер имати међу нама оваквог подвижника, који у свему наликује својим светим духовним прецима, указује на јачину Христове светлости, чијој близини тежи цeо род православни.

Високопреосвећени Митрополит Јован заблагодарио је Високопреосвећеном Митрополиту Јоаникију, брату архијереју и саслужитељу, свештенству храма Св. Архангела Михаила, оцу Обрену, игуману Макарију, али и мноштву верног народа, који се попут житеља Јерихона сакупио да чује реч Божију, и да примљени благослов пренесе у своје домове.

СПЦО Херцег Нови

Након одслужене Литургије, уследила је трпеза љубави у парохијској сали, где је верни народ имао прилику да узме благослов и поразговара са овим савременим исповедником вјере, чији ће нам лик увек светлити као поуздан пример бескрајне љубави и жртве за Царство небеско.

Отац Обрен је у име свештенства овог светог храма и верног народа Божијег владици Јовану уручио скромне дарове, а Високопреосвећени Митрополит је позвао оце да узврате посету његовој Богом спасаваној Митрополији.

СПЦО Херцег Нови
СПЦО Херцег Нови
СПЦО Херцег Нови

Повезане вести

Вести