СРЕДА, 14. 2. 2024 - 14:48

Извор: TВ ХРАМ

Епископ Алексеј посетио манастир Будисавце (ФОТО)

Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Алексеј, викарни Епископ Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, посетио је на празник Светог мученика Трифуна, 14. фебруара 2024. године, манастир Будисавце, метох манастира Пећке Патријаршије.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Историја манастира Будисавци

Како се наводи на сајту Српска средњовековна историја, у селу Будисавци, општина Клина, 17 километара источно од Пећи, у 14. веку подигнута је црква Христовог Преображења. Није познато да ли се ради о властеоској задужбини или се ктиторство може приписати краљу Милутину, на основу делимично очуваног натписа на каменој плочи уграђеној на источној страни апсиде. Предање тај храм везује за сестру краља Стефана Дечанског.

Грађевина је изузетно складних пропорција, основе у виду равнокраког уписаног крста са споља тространом апсидом, куполом и припратом, првобитно нижом од постојеће припрате која је подигнута у 19. веку. Зидање је изведено алтернацијом камена и опеке која је на појединим партијама декоративно ређана.

Оригинални живопис је у потпуности уништен, црква је делимично била срушена, те је велику обнову манастир доживео 1568. године под патријархом Макаријем. Из тог времена потичу фреске које одликује сигуран цртеж и богат колорит, а представа ктитора Макарија свакако спада међу најлепше портрете српског сликарства 16. века.

Током наредних векова у Будисавцима вршене су разне интервенције, како на цркви тако и на осталим манастирским здањима.

Посебну вредност будисавачке ризнице представља икона храмовне славе која се датује у крај 14. и почетак 15. века.

Повезане вести

Вести