УТОРАК, 13. 2. 2024 - 15:55

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Коментар на наводе министра правде Андреја Миловића

Коментар на наводе министра правде Андреја Миловића

Цетиње, 13. фебруар 2024.

Поводом навода министра правде Г. Андреја Миловића у вези са захтјевом за помиловање „свештеника који се бавио криминалном активношћу“, а послије сазнања о којој личности се ради дужни смо да јавности саопштимо сљедеће:

Особа чији је случај министар поменуо није свештеник, нити је икад то била, па ни у вријеме извршења кривичних дјела, те је нетачна тврдња да неко „до девет сати чита Литургију, а након тога се бави криминалном активношћу“. Ради се о монаху који је у својој младости учинио неке преступе и за исте одговарао у складу са законом прије него је дошао у манастир. Послије примања монашког чина није му стављано на терет ниједно кривично дјело. Истичемо да је монаштво између осталог покајнички подвиг на шта сви имају право без изузетка.

Важно је нагласити да се конкретни захтјев за који је министар дао негативно мишљење односио се на рехабилитацију (брисање из казнене евиденције), а не на помиловање од неке актуелне казне или кривичног процеса. Монах је поднио свој захтјев у складу са законом, имајући право на то, као и сви други грађани ове земље. Црква, ни на који начин није била укључена у овај поступак, нити имала сазнања о истом, тим прије што је тај монах, прије неколико година узео канонски отпуст из Митрополије црногорско-приморске, дакле, више не припада монашком братству Митрополије.

Јавности је познат став Цркве да сви треба да буду једнаки пред законом, без обзира на статус и положај.

Цијенимо да је примјер овога монаха могао да се наведе као примјер успјешне ресоцијализације и рехабилитације.

Апелујемо на све чиниоце друштвеног живота да буду обазривији приликом изрицања својих ставова  у погледу овако осјетљивих питања.

Из Митрополије црногорско-приморске

Митрополија црногорско-приморска

Повезане вести

Вести