НЕДЕЉА, 11. 2. 2024 - 17:54

Извор: TВ ХРАМ

Свечани чин доксологије у манастиру Крка (ФОТО)

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије стигао је у дводневну посету Епархији далматинској, 11. фебруара 2024. године.

ТВ Храм

Патријарха Порфирија у манастиру Крка дочекао је Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим, свештенство, монаштво и верни народ Епархије далматинске.

Поводом доласка Патријарха Порфирија, у манастиру Крка служен је свечани чин доксологије, у молитвеном присуству Преосвећене господе Епископа: нишког Арсенија, буеносајреског и јужно-централноамеричког и администратора Митрополије загребачко-љубљанске Кирила, далматинског Никодима, осечко-пољског и барањског Херувима, ваљевског Исихија, захумско-херцеговачког Димитрија, шабачког Јеротеја и јегарског Нектарија, викара Патријарха српског, свештенства, монаштва, професора и ученика Богословије Света Три Јерарха у манастиру Крка и верног народа.

У беседи, Епископ Никодим је у име свештенства, монаштва и верног народа поздравио Патријарха Порфирија и рекао да је ово древна хришћанска заједница, апостолска Црква, коју је благословом Светог апостола Павла основао његов ученик апостол Тит, који је уједно био и њен први епископ. Добродошли сте у Епархију Српске Православне Цркве која је једина поменута на страницама Светог Писма и која је од свог почетка прожета мучеништвом и страдањем, али у свему томе, живот људи прожет је неописивом радошћу у Христу.

Потом се присутнима обратио и Патријарх српски Порфирије и рекао да је Далмација украшена бројним светињама Цркве Христове православне, Цркве наше и вером, трудом, подвигом, распећима и васкрсавањима нашег народа који овде вековима живи. Манастир Крка јесте место које узноси вековима молитве, не само за житеље свете обитељи, то јест не само за оне који живе овде, него за сав народ који је кроз векове живео и живи сада, али и за сву нашу браћу и сестре, где год се налазе, штавише и више од тога, јер је то православна јеванђелска вера, и за читав свет. То наравно јесте и разлог због кога се овде сабирамо и свако се осећа да постаје свој с свако види ову светињу као свој дом, јер дом је увек тамо где је дом Божији, где је присуство благодати Божије, па чак и онда када су оскудна и тешка времена. Наш народ на овим просторима, као и свугде, живећи није обраћао пажњу на то да ли је лако, онај који је хтео да није лако, тај је неретко бивао изгубљен и одлазио, престајао је да буде то што јесте. Наш народ, баш зато што је Христов и кад год је био Христов, знао је да је важно, да је истинито, да је исправно и зато је увек бирао пут истине, ишао путем истине.

* * *

Подсећамо, на дан славе Богословије - Света Три Јерарха, 12. фебруара Његова Светост ће служити свету архијерејску Литургију у манастиру Крки са почетком у 9 часова, а свечана академија почеће у подне.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести