НЕДЕЉА, 28. 1. 2024 - 09:32

Извор: TВ ХРАМ

Патријарх Порфирије богослужио у цркви Светог Александра Невског - Ми одређујемо начин свога постојања у вечности већ овде и сада (ФОТО/ВИДЕО)

Царство Божије, вечност, иако смо ми бића која живе у историји, дакле ограничени временом и простором, јесте нешто што је присутно у историји и не само то, него, јесте нешто што је искуство оних који чезну за Христом и Царством Божијим већ овде и сада, наравно не у пуноћи. Ми одређујемо начин свога постојања, статус у вечности, већ овде и сада. Опредељујемо се слободном својом вољом да ли хоћемо Царство Божије, да ли хоћемо заправо Цара Царства Божијег, да ли хоћемо Бога то јест Христа или нећемо, рекао је Патријарх Порфирије у беседи, 28. јануара 2024. године.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је на светом евхаристијском сабрању у Тридесет четврту недељу по Духовима, када молитвено прослављамо Преподобног Гаврила Лесновског, 28. јануара 2024. године у цркви Светог Александра Невског у Београду.

Патријарху Порфирију саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

Обраћајући се сабранима беседом, Његова Светост је рекао да је реч Јеванђеља реч Божија. Реч Божија јесте правило живота, јесте начин аутентичног, исправног постојања свакога од нас. Зато, када читамо Јеванђеље, ми му не приступамо као некој обичној књизи, као литератури у којој се описују одређене биографије, одређене личности, које нам могу бити више или мање симпатичне, које нам се могу више или мање допадати. Реч Јеванђеља је записана у књизи Јеванђеља као реч Божија. 

Царство Божије, вечност, иако смо ми бића која живе у историји, дакле ограничени временом и простором, јесте нешто што је присутно у историји и не само то, него, јесте нешто што је искуство оних који чезну за Христом и Царством Божијим већ овде и сада, наравно не у пуноћи. Ми одређујемо начин свога постојања, статус у вечности, већ овде и сада. Опредељујемо се слободном својом вољом да ли хоћемо Царство Божије, да ли хоћемо заправо Цара Царства Божијег, да ли хоћемо Бога то јест Христа или нећемо. Наравно, сви знамо да и поред тога што се опредељујемо да идемо за Христом, наша свакодневница није увек у складу са нашим опредељењем, па паралелно са тим постоје наши падови, наша одступања, наша удаљавања од нашег опредељења. Међутим, независно од тога, увек постоји као црвена нит, као стожер који нас држи у животу управо наше опредељење и жеља да се вратимо том опредељењу. Оно што нама није могуће Богу је могуће и када постоји у нама потреба и жеља, Бог нас увек враћа на линију опредељења, а то јест на пут који води у Царство Небеско, истакао је Патријарх српски Порфирије.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
 
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести