ПЕТАК, 19. 1. 2024 - 09:59

Извор: TВ ХРАМ

Епископ Нектарије богослужио у цркви Светог Марка у Београду (ФОТО/ВИДЕО)

Господ је оставио сведочанство великог чуда - Богојављења, свету водицу. То је смирење Господње, да се Он нама пројављује, Његова благодат кроз воду, не јавља нам се кроз друге ствари него баш кроз воду данас, да се сетимо Његовог крштења и никада не заборавимо да је Господ наш Исус Христос Месија, Онај изабрани Син Божији, Јединосушни са Оцем, да је Он Триипостасни Бог наш у кога верујемо и да крштењем постаје и почиње наше спасење, рекао је Епископ Нектарије у беседи, 19. јануара 2024. године.

ТВ Храм

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ јегарски г. Нектарије, викар Његове Светости, служио је свету архијерејску Литургију у цркви Светог апостола и јевавнђелисте Марка на Ташмајдану, на празник Богојављење, 19. јануара 2024. године.

Епископу Нектарију саслуживаo je архимандрит Нектарије (Ђурић), архимандрит Василије (Костић), презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

У надахнутој беседи, Преосвећени Епископ је рекао да нам је Господ оставио сведочанство тог великог чуда - Богојављења, свету водицу. Она је највеће сведочанство које је Господ оставио свим људима свих времена да освећена вода остаје фришка много више и довека и никада не стари. То је  смирење Господње, да се Он нама пројављује, Његова благодат кроз воду, не јавља нам се кроз друге ствари него баш кроз воду данас, да се сетимо Његовог крштења и никада не заборавимо да је Господ наш Исус Христос Месија, Онај изабрани Син Божији, Јединосушни са Оцем, да је Он Триипостасни Бог наш у кога верујемо и да крштењем постаје и почиње наше спасење.

На крају свете Литургије, служен је чин великог водоосвећења.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Богојављење

ТВ Храм

Када Господ Исус беше навршио 30 година од Свог телесног рођења Он отпоче Свој учитељски и спаситељски посао. И сам ,почетак почетка ознаменова крштењем на Јордану. Св. Кирил Јерусалимски вели: „Почетак света вода, почетак Јеванђеља Јордан." При крштењу Господа у води објавила се свету она тајна која се у Ст. Завету наговештавала, о којој се у старом Мисиру и Индији само баснословило, тј. тајна божанске Свете Тројице. Отац се јавио чувству слуха, Дух се јавио чувству вида, а Син се јавио уз то још и чувству додира. Отац је изрекао Своје сведочанство о Сину. Син се крстио у води а Дух Свети у виду голуба лебдео је над водом. А ка- да Јован Крститељ засведочи и рече о Христу: Ово је јагње Божије које узе на се гријехе света (Јов. I 29) и када он погрузи и крсти Господа у Јордану, тиме се показа и мисија Христова у свету и пут нашега спасења. Наиме: Господ узе на се грехе рода човечјег и под њима умре (погружење) и оживе (излазак из воде); и ми морамо умрети као стари греховни човек и оживети као очишћени, обновљени и препорођени. Ово је Спаситељ, и ово је пут спасења. Празник Богојављења (Теофанија, грчки) просвећује показујући нам Бога као Тројицу једнобитну и неразделну. То је једно. И друго: јер се свак од нас крштењем у води просвећује тиме што постаје усиновљен од Оца Светлости, заслугом Сина и силом Духа Светога.

Повезане вести

Вести