ЧЕТВРТАК, 4. 1. 2024 - 12:49

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије посетио Ораховац, Велику Хочу и манастир Зочиште (ФОТО/ВИДЕО)

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије посетио је у четвртак, 4. јануара 2024. године Ораховац у пратњи Преосвећене господе викарних Епископа хвостанског Алексеја и новобрдског Илариона.

ТВ Храм

У Ораховцу је Његову Светост дочекао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије,  а поводом доласка Патријарха Порфирија уприличен је и свечани чин доксологије.

Окупљеном верном народу пригодном беседом обратио се Његова Светост, а поздравни говором се обратио и Епископ Теодосије.

"Ја сам изузетно радостан што сам данас дошао овде у Ораховац, иако је Ораховац непрестано  у моме срцу и у мојим скромним молитвама. Надалеко је познат у нашем народу, где год да се налази наш народ. Познат пре свега по вашој љубави, по вашој вери и по вашем широком срцу", истакао је Патријарх Порфирије и додао: "Ваша снага и ваша вера, али пре свега љубав према Богу је оно што је утеха и наша, и кад год мислимо на Ораховац, а нарочито данас кад сам имао прилику да дођем међу вас, заправо и ја, верујем и сва друга браћа епископи и свештеници осећају снагу, добијају снагу, добијају надахнуће да останемо оно што јесмо, а то је да заиста будемо народ Божиј, окуљени око својих огњишта и око свога олтара."

Епископ Теодосије је поручио Његовој Светости да га овај Божиј народ и ова деца пуним срцем и пуном душом дочекују. "Ваш долазак је велика радост за све њих у претпразнику Христовог рођења. Ваш долазак је додатно охрабрење и обавеза да истрају на путу Христовом", рекао је Епископ Теодосије.

Патријарх Порфирије прошетао се са архијерејима улицама Ораховца и посетио породицу Добриле Витошевић у једној од најстаријих кућа у овом делу Ораховаца, дечији вртић и конак Пећке Патријаршије.

Након Ораховца Патријарх Порфирије је посетио Велику Хочу и цркву Светог Стефана као и манастир Зочиште.

***

Подсећамо Патријарх српски Порфирије у среду 3. јануара је стигао на Косово и Метохију где ће боравити до Божића. Репортажни запис о доласку можете погледати на нашем ЈуТјуб каналу на линку ОВДЕ.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

ПОСЕТА ВЕЛИКА ХОЧА

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести