ПЕТАК, 29. 12. 2023 - 14:43

Извор: TВ ХРАМ

Монашење у манастиру Туману (ФОТО)

Са благословом Преосвештеног епископа браничевског Г.Г. Игнатија 28. децембра 2023. године по чину расе и камилавке замонашен је искушеник Жељко Ковачевић у манастиру Туману са монашким именом Иринеј.

ТВ Храм


Уз присуство епископа топличког Г.Г. Петра, постриг је извршио игуман тумански архимандрит Димитрије, а новопостриженог брата привео је протосинђел Теофил. На радост свих присутних понео је име Иринеј по свештеноисповеднику Иринеју (Ћирићу) епископу бачком.


На овом великом духовном сабрању били су присутни многобројни монаси и монахиње, свештенство и верни народ из многих епархија.


Игуман Туманске обитељи, архимандрит Димитрије поучио је вернике, између осталог и  следећим речима: ”У име Оца, и Сина, и Светога Духа. Ваше преосвештенство, високопреподобни архимандрити, оци, свештеномонаси, свештеници, матере игуманије, монахиње, драги родитељи нашег Иринеја, браћо и сестре у Господу. Велики је и дирљив онај час у који Господ позове некога да му служи. И када те дотакне истинска стрела љубави Божије у срце, ти остављаш све и без размишљања, крећеш на трновит пут одрицања, на трновит пут борбе са искушењима, на страшну борбу са самим собом, еда ли би испунио речи еванђелске – да ће велику плату примити они који иду за Господом и да се не осврћу они који крену да ору њиву духовну – њиву спасења. За читаву цркву Божију радост је изобилна када се рађа нови монах, јер то рађање, као што нам и свето крштење говори, бива рађање из смрти у вечни живот …Тако и у монашењу; светован човек умире, састрадава Христу, сраста са сликом страдања, Крста, гроба, да би у обновљеном новом лику, које сведочи ново име, био и сведок васкрсења Христовог.”

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести