НЕДЕЉА, 17. 12. 2023 - 08:57

Извор: TВ ХРАМ

Патријарх Порфирије у цркви Светог архангела Гаврила у Београду: Вера је стуб и утврђење истине (ФОТО/ВИДЕО)

Вера је стуб и утврђење истине, вера је начин живота и начин постојања нас хришћана и то је једини исправан могући контекст живота човека. Вера је однос, живи однос са Богом који подразумева наше поверење у Бога и наше поверавање Богу, наше препуштање вољи Божијој, не из страха, не из користољубља, него из љубави. Тамо где је љубав одсутно је користољубље, а љубав је, како каже Апостол Павле оно што изгони страх из нас, страх који нас често паралише и веже чини нас да смо потпуно неактивни или пак, чини нас да учинимо погрешне ствари, да чинимо грех. Вера је поверење у Бога, поверење у Њега као љубав, поверење у Онога који из љубави управља светом и из љубави призива свет из небића у биће и нас ствара по својој слици и прилици и позива нас у заједницу љубави са собом, рекао је Патријарх Порфирије у беседи, 17. децембра 2023. године.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је свету архијерејску Литургију у Двадесет осму недељу по Духовима, када молитвено прослављамо Свету великомученицу Варвару, Преподобног Јована Дамаскина и Детињце, 17. децембра 2023. године у цркви Светог архангела Гаврила у Београду.

Патријарху Порфирију саслуживали су презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству многобројног верног народа.

У току свете Литургије, Његова Светост рукоположио је ђакона Владимира Радовића у чин презвитера.

У беседи, Патријарх Порфирије је рекао да је вера стуб и утврђење истине, вера је начин живота и начин постојања нас хришћана и то је једини исправан могући контекст живота човека. Вера није тек рационално уверење о томе да постоји негде у космосу нека виша сила која управља и води свет, а нарочито то није сила која хоће по сваку цену да ми људи будемо њој покорни, да слепо испуњавамо све оно што та сила од нас тражи како бисмо онда заслужили њено милосрђе. Вера, наравно, није ни однос у којем се тргује, у смислу да ми знајући шта су правила вере, који је закон Јеванђеља, испуњавамо то што се од нас тражи зато што онда очекујемо адекватну, одговарајућу награду и плату за то што смо учинили. Вера све то није, иако свако од нас пролази и те стадијуме, те степене односа са Богом, али хвала Богу, ми знамо да је вера много шире и много више од рационалног, логичког закључивања да постоји свемоћна и свезнајућа сила која води свет, да логиком вођени морамо закључити да постоји неки почетни узрок, нешто што је све покренуло, јер све то може бити садржај и саставни део нашег односа са Богом, међутим знамо да је вера много шире и много више од тога.

Вера је однос, живи однос са Богом који подразумева наше поверење у Бога и наше поверавање Богу, наше препуштање вољи Божијој, не из страха, не из користољубља, него из љубави. Тамо где је љубав одсутно је користољубље, а љубав је, како каже Апостол Павле оно што изгони страх из нас, страх који нас често паралише и веже чини нас да смо потпуно неактивни или пак, чини нас да учинимо погрешне ствари, да чинимо грех. Вера је поверење у Бога, поверење у Њега као љубав, поверење у Онога који из љубави управља светом и из љубави призива свет из небића у биће и нас ствара по својој слици и прилици и позива нас у заједницу љубави са собом. Љубав подразумева прихватање свакога од нас онаквим каквим он јесте, под условом да у себи носимо смирење, односно свест о томе да нисмо непогрешиви, да нисмо бољи него што јесмо и одсуство сваке врсте самољубља и гордости, или пак жеље да се боримо са самољубљем и гордошћу. Дакле, Бог грли свакога од нас у свом наручју, у свом загрљају, а у том загрљају лепоту и радост осећа онај који чезне за Богом и који има у својој души смирење, скромност, који се не преузноси, који не презире другога, који се труди да у свакоме препозна свог ближењег, истакао је Првојерарх Српске Православне Цркве.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести