СРЕДА, 13. 12. 2023 - 10:28

Извор: ТВ ХРАМ

Литургијски и свечано прослављена слава краљевске породице Карађорђевић (ФОТО/ВИДЕО)

Празник Светог апостола Андреја Првозваног - крсна слава краљевске породице Карађорђевић, 13. децембра 2023. године литургијски и свечано прослављена је у Краљевском двору у Београду.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је свету архијерејску Литургију у Дворској капели посвећеној Светом Андреју Првозваном, уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа липљанског г. Доситеја, викара Његове Светости, свештенства и ђаконства Архиепископије београдско-карловачке.

Светој Литургији молитвено је присуствовао Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, Преосвећена господа Епископи: браничевски Игнатије и ваљевски Исихије и Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина Карађорђевић, др Владимир Рогановић - директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама, као и високе званице.

После светог евхаристијског сабрања у Дворској капели, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије освештао је славске дарове и преломио славски колач у Плавом салону у Белом двору, у молитвеном присуству Високопреосвећеног Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија и Преосвећене господе Епископа: шумадијског Јована, браничевског Игнатија, ваљевског Исихија, шабачког Јеротеја и липљанског Доситеја.

Обраћајући се сабранима беседом, Патријарх Порфирије је рекао да је радост и благослов данас што смо се сабрали у дому Карађорђевића, у краљевском дому да прославимо једнога од апостола, да прославимо и крсну славу дома Карађорђевића. Данас је дан посвећен апостолу Андреју Првозваном и поред тога што је то велики благослов за све нас и посебан благослов за овај дом, слава дома Карађорђевића на неки начин открива и призвање дома Карађорђевића и краљевске породице и открива њен крстоносно-васкрсни пут. Свети Андреј апостол је први кога је Господ позвао да иде за Њим, да узме крст свој и да сведочи истину о Царству небеском и о Христу као Спаситељу, али и први који се одазвао.

Узети крст свој и ићи за Христом значи бити на крсту, управо како је био и Свети апостол Андреј Првозвани, али подразумева и унутарњи духовни подвиг. Зато свако страдање, свако лишавање онога што нам по праву овоземаљском припада, свако одрицање јесте по примеру Светог апостола Андреја уподобљење Христу. Да би то могло да има заиста духовни плод подразумева се вера у Христа. Тамо где има вере у Христа Бог ће и горе премештати. Могуће је надилазити и законе природе, могуће је имати унутарњи смисао и могуће је трпети Христа ради да тријумф дође онда и победа да дође онда када Господ знајући учини да она дође у живот сваког од нас појединачно и у живот читавог народа, нагласио је Патријарх српски.

Њ.К.В. Престолонаследник Александар се у свом говору захвалио Његовој Светости и свим уваженим гостима и истакао: "Ми као верни људи поштујемо много празника, али ниједан не говори толико о нашем народном бићу као овај свети и свечани дан. Крсна слава је одувек била једна од најважнијих и најсветијих традиција српског народа. То је оно што нас је одржало кроз векове, кроз све изазове и тешкоће. То је нераскидиви део онога што ми заиста јесмо, веза коју имамо са нашом прошлошћу и сигурни чувар наше будућности.

Када су тешка времена, склапамо руке у молитви и тражимо од нашег светитеља вођство и олакшање. Када су времена добра, захваљујемо му се на благословима који су нам послати. Такође, смерно молимо за помоћ нашег небеског заштитника, да се не узнесемо превише, него да увек останемо скромни пред својим Творцем. Свети апостол Андреј Првозвани је заштитник моје породице. Упућујемо му наше молитве да пошаље свој благослов нашем дому, нашем народу и свим људима на свету. Победићемо сва искушења и нећемо изневерити своје претке и потомке ако смо уједињени као народ, али и као народ Божији."

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести