ПОНЕДЕЉАК, 4. 12. 2023 - 11:43

Извор: ТВ ХРАМ

Ваведење Пресвете Богородице литургијски прослављено у манастиру Богородице Тројеручице - Епископ Иларион: Богородица је војвоткиња нашег спасења (ФОТО/ВИДЕО)

Не постоји већи закон који ће се дати од оног закона који је донео Њен Син Господ наш Исус Христос, а то је закон љубави, закон давања Богу, давања ближњем, отварања срца свога да би живео кроз другог, са другим, у другом, да би у ближњем нашао Бога. Ово је све могуће зато што нам је Бог постао ближњи, постао је један од нас, један с којим можеш да разговараш као са човеком, а то можемо зато што нам Гa jе родила Мајка, Његова Мајка. Ми треба да идемо иза Пресвете Богородице јер Она је наша предводница, војвоткиња нашег спасења, цело човечанство у тајни спасења иде иза Ње. Тако и ми предвођени Њом спуштамо се у своје срце и у своме срцу срећемо молећи се Ономе са којим можемо да разговарамо, рекао је Епископ Иларион у беседи, 4. децембра 2023. године.

ТВ Храм

Његово Преосвештенство Епископ новобрдски г. Иларион, са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, предстојао је на светом евхаристијском сабрању у манастиру Богородице Тројеручице, на празник Ваведења Пресвете Богородице, 4. децембра 2023. године.

Епископу Илариону саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа.

У току свете Литургије, Преосвећени Епископ рукоположио је Милоша Крантића у чин ђакона.

У надахнутој беседи, Епископ Иларион је рекао да Пресвета Богородица са дечијом слободом хита ка ономе од чега су други били у страху и у трепету баш због тога што је она била препуна оног правог страха Божијег и препуна радости и препуна љубави. Она је сасуд изабрани. Она улази у светињу над светињама, тамо где је првосвештеник улазио једанпут годишње. Ту се већ наговештава тајна да је дошло до испуњења оног закона, а и сваког другог закона. Не постоји већи закон који ће се дати од оног закона који је донео Њен Син Господ наш Исус Христос, а то је закон љубави, закон давања Богу, давања ближњем, отварања срца свога да би живео кроз другог, са другим, у другом, да би у ближњем нашао Бога. Ово је све могуће зато што нам је Бог постао ближњи, постао је један од нас, један с којим можеш да разговараш као са човеком, а то можемо зато што нам Гa jе родила Мајка, Његова Мајка. Ми треба да идемо иза Пресвете Богородице јер Она је наша предводница, војвоткиња нашег спасења, цело човечанство у тајни спасења иде иза Ње. Тако и ми предвођени Њом спуштамо се у своје срце и у своме срцу срећемо молећи се Ономе са којим можемо да разговарамо.

На крају светог евхаристијског сабрања, освештани су славски дарови и преломљен је славски колач.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Ваведење Пресвете Богородице

ТВ Храм

Када се Пресветој Деви Марији навршише три године од рођења, доведоше је родитељи њени свети, Јоаким и Ана, из Назарета у Јерусалим, да је предаду Богу на службу према ранијем обећању своме. Три дана пута има од Назарета до Јерусалима; но идући на богоугодно дело, тај пут не беше им тежак. Сабраше се и многи сродници Јоакимови и Анини, да узм у учешћа у овој светковини, у којој узимаху учешћа невидљиво и ангели Божји. Напред иђаху девице са запаљеним свећама у рукама, па онда Пресвета Дева, вођена с једне стране оцем својим а с друге мајком. Беше Дева украшена царским благолепним одећама и украсима, како и приличи кћери царевој, невести Божјој. За њима последоваше множина сродника и пријатеља, сви са запаљеним свећама. Пред храмом беше 15 степена. Родитељи дигоше Деву на први степен, а она онда сама брзо узиђе до врха, где је срете првосвештеник Захарија, отац св. Јована Претече, и узевши је за руку, уведе је не само у храм него у Свгатд Свгдтнх^ У Светињу над Светињама. у коју нико никада не улажаше осим архијереја, и то једанпут годишње. Св. Теофила кт Охридск и вели, да је Захарија „ван себе био и Богом обузет" када је Деву уводио у најсветије место храма, иза друге завесе, иначе се не би могао овај поступак његов објаснити. Тада родитељи принесоше жртву Богу, према закону, примише благослов од свештеника, и вратише се дому, а Пресвета Дева оста при храму. И пребиваше она при храму пуних 9 година. Док јој беху родитељи живи, посећиваху је често, а нарочито блажена Ана. Када пак родитељи њени беху Богом одазвани из овога света, Пресвета Дева оста као сироче, и не жељаше никако до смрти удаљавати се из храма нити ступати у брак. Како то беше противно и закону и обичају у Израиљу, то она по навршетку 12 година би дата св. Јосифу, сроднику свому у Назарет, да под видом обручнице живи у девствености, те тако и да своју жељу испуни и привидно закон задовољи. Јер у то време не знаде се у Израиљу за девојке завештане на девство до краја живота. Пресвета Дева Марија беше прва таква доживотно завештана девојка, и њој после следоваху у цркви Христовој хиљаде и хиљаде девственица и девственика.

Повезане вести

Вести