ПЕТАК, 1. 12. 2023 - 09:36

Извор: Епархија рашко-призренска

Свештеник Епархије рашко-призренске обишао оскрнављени храм код Подујева и наишао на закључану цркву

Након вести о провали у Храм Светог арханђела Михаила у Ракитници код Подујева надлежни парохијски свештеник Станиша Арсић посетио је, у пратњи Косовске полиције, ову светињу.

Епархија рашко-призренска

Свештеник Арсић је установио да су након паљевине и рушења јужног зида на храму још пре неколико година без ичије дозволе вршени грађевински радови. Он је покушао да уђе у цркву, али су врата закључана великим новим катанцем и оковима који су уграђени у камени довратник и стара дрвена врата која имају своју браву.

Епархија рашко-призренска

Са северне стране на главном делу цркве поломљена су стакла на прозору и кроз њега се једино може видети део унутрашњости и епитрахиљ који је остао, након провале и наводног служења самозваног свештеника Николе Џуфке и Кристијана Загалија, такође лажног свештеног лица из Албаније кога је Џуфка прогласио за свештеника .

Епархија рашко-призренска

У трњу поред тротоара испод прозора одложени су остаци малих белих свећа које се користе за декорацију и вероватно су коришћени у „обреду“ који је обављен јуче у проваљеном храму.

Отац  Станиша се помолио испред затворених врата и на гомили сломљених плоча и цигала пронашао део довратника из унутрашњости храма на ком се налазе орнаменти и ћирилична слова.

Иако ретки послератни извештаји говоре о старом гробљу око цркве и два очувана крста, данас их није било могуће пронаћи.

Епархија рашко-призренска

Повезане вести

Вести