СУБОТА, 25. 11. 2023 - 18:39

Извор: ТВ ХРАМ

Свечани чин доксологије у храму Светог Саве у Фочи (ФОТО)

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, на братски позив Његовог Високопреосвештенства Митрополита дабробосанског г. Хризостома, стигао је у дводневну посету Митрополији дабробосанској, 25. новембра 2023. године.

ТВ Храм

Патријарха Порфирија у храму Светог Саве у Фочи дочекао је Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом, свештенство, монаштво и верни народ Митрополије дабробосанске.

Поводом доласка Патријарха Порфирија, у храму Светог Саве служен је свечани чин доксологије, у молитвеном присуству Високопреосвећене господе Митрополита дабробосанског Хризостома и црногорско-приморског Јоаникија и Преосвећене господе Епископа: пакрачко-славонског Јована, бихаћко-петровачког Сергија, захумско-херцеговачког Димитрија и јегарског Нектарија, викара Патријарха српског, архимандрита Данила директора Патријаршијске управне канцеларије, свештенства, монаштва, професора и студената Православног богословског факултета Светог Василија Острошког у Фочи, ученика Богословије Светог Петра Дабробосанског у Фочи  и верног народа.

У беседи, Митрополит Хризостом је у име свештенства, монаштва и верног народа поздравио Патријарха Порфирија.

Обраћајући се присутнима, Патријарх Порфирије је рекао да су реке оно што украшавају места, оно чиме се насеља поносе, а ево, две су реке које красе Фочу - Дрина и Ћехотина и сећам се још из детињства стихова који веле - Двије су се воде завадиле, Ћехотина и студена Дрина. Заиста је дивна и прелепа Фоча, али много нас више радује река која се слила вечерас у овај храм, река састављена од вас, браћо и сестре, од ваших душа, од ваше вере, од онога што јесте, од идентитета који чувате и приносите на олтар Христов, да то не буде само везаност за оно што биолошки јесмо, него да оно што биолошки јесмо постане у Христу духовно, од пролазног да постане вечно, од историјског да постане обележено Царством Небеским и носилац Царства Небеског. Отуда смо заиста данас благословени и заиста дочекасмо да и овај град добије своју душу. Насеље које нема у свом срцу Цркву, наше православно српско насеље исто је као леш који нема душу, као људско биће које не може да дише.

 * * *

У недељу 26. новембра Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служиће свету архијерејску Литургију и извршити свечани чин великог освећења заветног Светосавског храма у Фочи са почетком у 09:00 часова. Дочек Пратријарха Порфирија и архијереја биће уприличен у 08:30 часова.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести