ПЕТАК, 24. 11. 2023 - 10:53

Извор: ТВ Храм

Слава цркве Светог краља Стефана Дечанског у Железнику - Епископ Петар: Хришћани су весници Царства Божијег (ФОТО/ВИДЕО)

Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Петар, викар Патријарха српског, служио је у петак 24. новембра 2023. године, свету архијерејску Литургију поводом храмовне славе цркве Светог краља Стефана Дечанског у Железнику.

ТВ Храм

Преосвећеном Епископу саслуживало је свештенство Архиепископије београдско-карловачке у моливеном присуству бројног верног народа. У славском богослужењу  учешће су узели и ђаци веронауке из Основне школе "Стефан Дечански" у Железнику захваљујући вероучитељици Софији Ковачевић.

У својој поучној беседи Епископ Петар је истакао да бити Светитељ не значи бити мек, незаинтересован и да је све тако у некој обланди.

"Светитељи су некад у циљу одбране свога рода, православља и Цркве Божије узимали и мач у руке. И није лак био задатак светих благоверних владара. Још Константин Велики који је Цркву ослободио од робовања и нашу веру озваничио касно се крстио. Теолози тумачи његовог житија кажу да је зато што он био свестан да је власт да буде Византијски цар тешко носити а да он буде и Хришћанин", навео је Епископ Петар.

Епископ Петар је додао да ми као Хришћани сада јесмо у историји весници Царства Божијег.

"Ми предокушамо Царство Божије, ево га овде међу нама на светој Литургији, ту су са нама Светитељи, ту је са нама Мајка Божија, ту је са нама Христос", рекао је Пресовећени Епископ Петар.

На крају свете Литургије Епископ Петар је преломио славски колач и освештао славске дарове.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести