НЕДЕЉА, 19. 11. 2023 - 08:58

Извор: ТВ ХРАМ

Патријарх Порфирије богослужио у цркви Светог Симеона Мироточивог на Новом Београду: За онога који има поверења у реч Христову не постоји смрт (ФОТО/ВИДЕО)

Човек вером постаје нова твар у Христу, јер је у Христу све ново, а Христов однос према свету јесте однос не пролазности, не смрти, него однос васкрсења, победе над смрћу, однос живота вечног. За Христа не постоји смрт, али за онога који има веру, који живи вером, који има поверења у Христа, не за оног који проверава Христа, не за онога који контролише Христа и ставља себе изнад Христа, него за онога који има поверења у реч Христову, не постоји смрт. Све у овом свету за њега има печат крста и васкрсења Христовог, рекао је Патријарх Порфирије у беседи, 19. новембра 2023. године.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је свету архијерејску Литургију у цркви Светог Симеона Мироточивог на Новом Београду, у Двадесет четврту недељу по Духовима, 19. новембра 2023. године.

Патријарху Порфирију саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

У току свете Литургије, Патријарх Порфирије рукоположио је јерођакона Нила из скита Светог Спиридона код Гајлнауа у Немачкој у чин јеромонаха.

У архипастирској беседи, Патријарх српски је рекао да вера у тренутку ствара, како каже Апостол Павле, од човека пролазног, од човека историјског, ствара новог човека. Човек вером постаје нова твар у Христу, јер је у Христу све ново, а Христов однос према свету јесте однос не пролазности, не смрти, него однос васкрсења, победе над смрћу, однос живота вечног. За Христа не постоји смрт, али за онога који има веру, који живи вером, који има поверења у Христа, не за оног који проверава Христа, не за онога који контролише Христа и ставља себе изнад Христа, него за онога који има поверења у реч Христову, не постоји смрт. Све у овом свету за њега има печат крста и васкрсења Христовог. То важи за све хришћане, то важи за Цркву. Црква нема потребу ни за једним човеком јер је она Тело Христово, али ми имамо потребу спасења, то јест потребу Тела Христовог и зато у Цркви живимо искључиво и само вером и поверењем, а не проверавањем и не постављањем себе за врхунски и последњи ауторитет свега што у Цркви постоји.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести