УТОРАК, 14. 11. 2023 - 10:07

Извор: ТВ ХРАМ

Слава капеле Светог Козме и Дамјана у Клиничком центру Србије - Епископ Стефан: Живот на земљи је добар само ако је упућен ка вечном животу (ФОТО/ВИДЕО)

Живот вечни је важнији од живота који имамо овде, а то када ми кажемо у Цркви да је онај живот важнији од овог овде, то не значи да ми не волимо и не поштујемо овај живот, и то не значи да не треба да имамо што је могуће бољи овај живот на земљи. Јако је важно и јако је битно да знамо да је живот овде добар само ако је упућен ка горе, рекао је Епископ Стефан у беседи, 14. новембра 2023. године.

ТВ Храм

Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викарни Епископ Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, служио је свету архијерејску Литургију на празник Светих Козме и Дамјана, 14. новембра 2023. године у капели посвећеној овим светитељима у Клиничком центру Србије.

Епископу Стефану саслуживали су презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству бројног верног народа.

Поучавајући сабране беседом, Преосвећени Епископ је рекао да је велика молитва када се причешћујемо сви, па свештеник када причешћује говори - на исцељење душе и тела, на опроштај грехова, на живот вечни. То је велика молитва да је на живот вечни. Живот вечни је важнији од живота који имамо овде, а то када ми кажемо у Цркви да је онај живот важнији од овог овде, то не значи да ми не волимо и не поштујемо овај живот, и то не значи да не треба да имамо што је могуће бољи овај живот на земљи. Јако је важно и јако је битно да знамо да је живот овде добар само ако је упућен ка горе.

На крају свете Литургије, освештани су славски дарови и преломљен је славски колач поводом славе капеле.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Свети Козма и Дамјан

ТВ Храм

Бесребреници и чудотворци. Браћа по телу и по духу, родом негде из Азије, од оца незнабошца и мајке хришћанке. По смрти оца, њихова мајка, Теодотија, посвети све време и труд, да синове своје васпита и подигне као истините хришћане. И Бог јој поможе, те синови њени израстоше као две слатке воћке, и као два светилника света. Беху научени лекарској вештини, и бесплатно помагаху болесним, не толико лекаријама колико именом Господа Исуса Христа. И беху прозвати безмездним врачима, тј. бесплатним лекарима, јер бесплатно лечише и тако испунише Христову заповест: бадава примисте, бадава дајте (Мат. 10, 8). Толико беху опрезни у бесплатном лечењу људи, да се Козма истински наљути на брата свог Дамјана, што овај узе три јајца од неке жене Паладије, и нареди Козма, да после смрти његове не сахране га до брата му Дамјана. У ствари Дамјан свети не узе та три јајца као награду за то што он исцели болесну Паладију, него што га ова закле Пресветом Тројицом, да узме та три јајца. Ипак по смрти њиховој, у месту Фереману, беху заједно сахрањени сходно откровењу Божјем. Беху ова браћа света чудотворци велики и за живота и после смрти. Некоме тежаку при спавању увуче се змија кроз уста у стомак, и имаше бедни човек у највећим мукама издахнути, да у последњем часу не
призва у помоћ св. Козму и Дамјана. И тако прослави Господ заувек чудотворством оне који Њега прославише на земљи вером, чистотом и милошћу.

Повезане вести

Вести