ПЕТАК, 10. 11. 2023 - 08:38

Извор: ТВ ХРАМ

Патријарх Порфирије служио Литургију у храму Рођења Пресвете Богородице у Буенос Ајресу: Српска Православна Црква живи где год се налазе потомци Светог Саве (ФОТО/ВИДЕО)

Одслужили смо свету Литургију у овом предивном храму који је веза са Светим оцем Савом и који показује да Црква православна српска није само сведена на просторе Србије, него да она живи где год се налазе потомци Светог Саве и овај храм управо као реплика, као копија краљеве цркве и Студенице јесте знак да наш народ и наша Црква светосавска и овде живи, али то је знак такође да наш народ живи својом вером, а не само да је везан за своје крајеве крвљу, генетиком, јер истинско и право јединство јесте јединство у Христу, јесте јединство у једној вери, рекао је Патријарх Порфирије у беседи, 8. новембра 2023. године.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је свету архијерејску Литургију у храму Рођења Пресвете Богородице у Буенос Ајресу, на празник Светог великомученика Димитрија, 8. новембра 2023. године.

Светој Литургији молитвено су присуствовали Преосвећена господа Епископи: нишки Арсеније, буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило, далматински Никодим, будимљанско-никшићки Методије, ремезијански Стефан, каракаски Јован и викарни Епископ Григорије из Цариградске Патријаршије, као и монаштво и верни народ Епархије буеносајреске и јужно-централноамеричке.

У беседи, Патријарх Порфирије је рекао да смо одслужили свету Литургију у овом предивном храму који је веза са Светим оцем Савом и који показује да Црква православна српска није само сведена на просторе Србије, него да она живи где год се налазе потомци Светог Саве и овај храм управо као реплика, као копија краљеве цркве и Студенице јесте знак да наш народ и наша Црква светосавска и овде живи, али то је знак такође да наш народ живи својом вером, а не само да је везан за своје крајеве крвљу, генетиком, јер истинско и право јединство јесте јединство у Христу, јесте јединство у једној вери, и то се најбоље показује овде у Јужној Америци, зато што је Црква отворена, а онда и други који имају другачију генетику, када поверују у Христа на истински, прави, православни начин постају део Цркве православне, где се генетика преображава у Тело Христово, где наше тело људско, наше биолошко биће, које има своје биолошко порекло, неко је Србин, неко је Аргентинац, а неко је из неког другог народа, али када уђемо у Цркву Христову, тада своје биолошко биће преображавамо у духовно биће, у биће које одређује Христос као глава Цркве, у биће које се зове Тело Христово, то јест Црква Његова. Овај храм то показује. Овај храм је из Студенице дошао као мисионар, потекао из места светосавског и дошао овде као апостол да сведочи о Христу као Спаситељу. Зато сви сабрани овде чинимо једно тело, један организам, једну фамилију, једну породицу, породицу Христову, породицу православну.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести