ПОНЕДЕЉАК, 6. 11. 2023 - 16:12

Извор: ТВ ХРАМ

Изложба фотографија „Хиландар у објективу монаха Милутина Хиландарца“ у Математичкој гимназији у Београду (ФОТО)

У понедељак, 06. новембра 2023. године, у свечаној сали Математичке гимназије у Београду, отворена је изложба фотографија „Хиландар у објективу монаха Милутина Хиландарца“. Отварању изложбе присуствовао је архимандрит Методије, игуман манастира Хиландар уз пратњу неколико монаха наше Свете царске српске лавре.

ТВ Храм

У својој беседи окупљеним ученицима и професорима, архимандрит Методије је рекао:

„Ове године наш манастир слави 825 година од оснивања тако да је цела ова година посвећена обележавању и прослави тог јубилеја, али овај наш данашњи догађај и овај сусрет и ово наше дружење је такође део те прославе. Ових дана сам често поновио да је манастир Хиландар настао негде 50 година после Оксфорда, а  опет скоро 50 година пре Сорбоне. Тако да наш народ може да се похвали да у време када су настајали, у то време можда више као духовни, али паралелно и  образовни центри и ми смо имали, не само манастир на Светој Гори већ и први српски Универзитет. Ви сте о томе читали, надамо се да ћете после данашњег дана имати још већу жељу да се упознате са историјом Хиландара, са његовом улогом за српски народ, за православни свет, али и за целу Васељену. Хтео бих да изразим радост што имамо прилику да хиландарску духовну и културну, уметничку ризницу поделимо са вама.“

Овом приликом директорка гимназије, Мирјана Катић и игуман Методије, потписали су Повељу о сарадњи између Светог Манастира Хиландара и Математичке гимназије.

На крају програма, монаси са Хиландара предвођени архимандритом Методијем обишли су посебну просторију предвиђену да представља тзв. „Хиландарску собу“, а за коју су Хиландарци припремили дарове – Свету књигу Псалтир, са благословом монаха Никодима, потом макету на којој је изображен крст са два кипариса, једног од симбола манастира Хиландара, који је уклесан у камен изнад улаза у пирг Светог Саве у манастиру и чај који је дељен као поклон када је принц Чарлс постао краљ.

Изложба ће бити отворена за све посетиоце до 6. децембра 2023. године.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести